Η Δύση συνεχίζει να κινείται ιδιαίτερα νωχελικά έναντι της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στο πλαίσιο της παράνομης εισβολής της στη Βόρεια Συρία.

Η Ε.Ε. οφείλει να αλλάξει όχι απλά τις τακτικές της κινήσεις, αλλά συνολικά στρατηγική έναντι του Ερντογάν. Δεν μπορεί να γίνεται ότι γίνεται και η Ε.Ε. να διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις την ίδια στιγμή που εκτοξεύονται απειλές κατά των Ευρωπαίων ηγετών.

Και κυρίως δεν μπορεί μια ολόκληρη ένωση κρατών να ανέχεται να την εκβιάζει ο Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Και δεν είναι μόνο τα όσα εγκληματικά γίνονται στη Βόρεια Συρία, αλλά ας κοιτάξουμε τι συμβαίνει και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας συμμετέχει από χθες σε τριήμερη διεθνή αποστολή (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι Ευρωπαίοι Δικηγόροι για τη Δημοκρατία και ο Διεθνής Οργανισμός Δημοκρατών Δικηγόρων) για τον έλεγχο των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος πλειάδας δικηγόρων στην Τουρκία, λόγω της άσκησης των υπερασπιστικών τους καθηκόντων σε συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις.

Εκεί καταπιέζονται οι αντιφρονούντες και η καταστολή αυξήθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Παρατηρείται αμφισβήτηση των δημοκρατικών εγγυήσεων και των εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου και βέβαια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ε.Ε. ουσιαστικά εκβιάζεται και δεν αντιδρά, αλλά μένει σε αυτό που ονομάζεται «στρατηγική ψυχραιμία».

Με την Τουρκία όπως κινείται σήμερα, απλά δε συζητάς, αλλά αλλάζεις τροπάριο ως Ε.Ε. και οφείλει να περάσει από τις λέξεις σε πράξεις ώστε να αυξήσει δυναμικά την πίεσή της στην τουρκική ηγεσία.

Τα εγκλήματα που γίνονται φωνάζουν και κανείς δεν δικαιούται να σιωπά.

Γράψτε το σχόλιό σας