Ο πίνακας του Ντα Βίντσι «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» δεν θα δανειστεί στο Λούβρο για την έκθεση για τα 500 χρόνια του ζωγράφου.

Αναπάντεχη τροπή πήρε η διαφαινόμενη αναθέρμανση των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Το διοικητικό δικαστήριο του Βένετο δέχθηκε την προσφυγή οργάνωσης ενάντια στον δανεισμό του έργου στο Λούβρο.

Το περίφημο σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, φυλάσσεται στην Πινακοθήκη της Ακαντέμια στη «Γαληνοτάτη».

Το έργο επρόκειτο να μεταφερθεί στο Λούβρο έως τις 24 Οκτωβρίου.

Ο δανεισμός ήταν καρπός μίας μακράς διαπραγμάτευσης, μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. Ως αντάλλαγμα η Γαλλία είχε δεσμευθεί ότι θα παραχωρούσε έργα του Ραφαέλο για αντίστοιχη έκθεση στην Ιταλία.

Ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές επικαλούνται «τη σοβαρή κατάσταση» που βρίσκεται το σχέδιο. Εξαιτίας αυτή της κατάστασης κρίνουν ότι «δεν μπορεί να μετακινηθεί». Η οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Italia Nostra πέτυχε τελικά το σκοπό της.

Το χρονικό

Η απόφαση για τον δανεισμό είχε ληφθεί από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μπονιζόλι και το πράσινο φως δόθηκε από τον διάδοχό του Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η συμφωνία προέβλεπε πως το έργο θα παρέμενε στο Παρίσι για δύο μήνες και σε αντάλλαγμα θα δανείζονταν στην Ιταλία έργα του Ραφαέλο.

Η ιδέα της ανταλλαγής αυτής είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις: η ξενοφοβική Λέγκα είχε αντιταχθεί στον δανεισμό στο όνομα της «ιταλικότητας» του Λεονάρντο.

Φυσικά, το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι να αποσυρθεί και η αντίστοιχη συμφωνία για τον δανεισμό έργων του Ραφαέλο.

Στο στόχαστρο των ιταλικών διοικητικών δικαστηρίων έχει τεθεί το σύνολο της συμφωνίας.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού έχει εκφράσει την έκπληξή του για την αρνητική εξέλιξη.

Ο αλληλοδανεισμός των έργων, πέρα από την σημασία του για τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών είχε και μία πολιτική παράμετρο.

Συμβόλιζε την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη, έπειτα από τη σύγκρουση των χωρών για διάφορα ζητήματα.

Τα προβλήματα είχαν προκύψει κυρίως κατά την περίοδο που στην κυβέρνηση της Ιταλίας συμμετείχε η ξενοφοβική Λέγκα.

Ο ηγέτης της και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε αναφερθεί συχνά απαξιωτικά για τη Γαλλία και τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο