Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Εγκρίθηκε η πιθανή πώληση στην Ουκρανία των πυραύλων που έπληξαν... τον Τραμπ

ΗΠΑ : Εγκρίθηκε η πιθανή πώληση στην Ουκρανία των πυραύλων που έπληξαν… τον Τραμπ

Οι πύραυλοι Javelin είχαν αναφερθεί στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία οδήγησε στην έναρξη έρευνας για την πιθανή παραπομπή του αμερικανού προέδρου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση πακέτου 150 αντιαρματικών πυραύλων Javelin και 10 εκτοξευτήρων τους στην Ουκρανία, η αξία του οποίου θα ανέλθει σε 39,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη

Οι πύραυλοι Τζάβελιν, τους οποίους κατασκευάζει η αμερικανική βιομηχανία όπλων Raytheon και μπορούν να μεταφέρονται από ένα στρατιώτη, είχαν αναφερθεί στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την 25η Ιουλίου, η οποία οδήγησε στην έναρξη έρευνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή και πιθανόν καθαίρεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Οπως αναφέρεται στην ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση, το σύστημα αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της Ουκρανίας προκειμένου να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Η πώληση καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα της εξέγερσης φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, που δρουν, σύμφωνα με το Κίεβο, χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.

Ηθελε «χάρη»

Η διμερής συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για την αγορά περισσότερων πυραύλων νωρίτερα φέτος. Είχε αγοράσει αρκετά υψηλότερο αριθμό τέτοιων αντιαρματικών πυραύλων – πιο συγκεκριμένα 210 – το 2018. Η πώληση είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Οταν ο Ζελένσκι είχε πει στον Τραμπ τον Ιούλιο πως η χώρα του θέλει να αγοράσει «κι άλλους Τζάβελιν», ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως ήθελε μια «χάρη» σε αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Ρεπουμπλικάνου, ο Τραμπ ήθελε το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να τον αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές του 2020, και του γιου του Χάντερ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024