Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συλλογή Τσίτουρα : Πίνακες για την Σαντορίνη σε έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Συλλογή Τσίτουρα : Πίνακες για την Σαντορίνη σε έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Η συλλογή Τσίτουρα περιλαμβάνει μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Από το 1984 και έπειτα άρχισε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 180 έργα τέχνης.

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση αναδεικνύει τοπία που το φως και τα χρώματά τους μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες. Ζωγράφοι όπως ο  Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπη Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους ζωγράφους που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ομότιτλο βιβλίο, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη την συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, όσο και πολλών σημαντικών καλλιτεχνών.

Οι συλλογές

Ογδόντα τέσσερις πίνακες από ένα σύνολο 180 της συλλογής Τσίτουρα, αναδεικνύονται σ΄ αυτήν την έκθεση. Το συλλεκτικό του σύμπαν, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο, αρκεί να απαριθμήσει κανείς και τα εκατό, περίπου, έργα του Σπύρου Βασιλείου, τα διακόσια πολλαπλά του Γιάννη Τσαρούχη, ένα σπουδαίο σύνολο με έργα περιηγητών που επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη σε διάστημα πέντε αιώνων -από τον 15ο ως τον 19ο- έπιπλα και αντικείμενα, στεφάνια και αγγέλους, το αρχείο της Nelly΄s , καθώς και του Σπύρου Μελετζή και …μερικές ακόμη συλλογές.

Πρόκειται για ένα πάθος έμφυτο, όπως φαίνεται, αφού πηγαίνει πίσω στα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τότε που, αντί για άλλα δώρα στις γιορτές, εκείνος ζητούσε, ειδικά από την γιαγιά του, μια Κωνσταντινουπολίτισσα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, διάφορα οικογενειακά κειμήλια που του άρεσαν. «Και με το χαρτζιλίκι μου μικρά συλλεκτικά αντικείμενα αγόραζα», όπως λέει.

Η Νομική, παρ΄όλα αυτά, την οποία άλλωστε υπηρέτησε επί χρόνια, ήταν προτεραιότητα στην οικογένεια, λόγω παράδοσης, αφού από τα πλέον έγκυρα της εποχής ήταν το φροντιστήριο του πατέρα του Παναγιώτη Τσίτουρα στην οδό Σόλωνος. Εκεί όπου και ο ίδιος θα παρέδιδε μαθήματα αργότερα και για τακτά διαστήματα. Και όπου στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 θα άνοιγε τα δικά του φτερά, με τη δημιουργία της φίρμας «The Tsitouras Collection», που έχει σήμα της ένα δάφνινο στεφάνι, δημιουργία του Γιάννη Τσαρούχη -«Ιδού το στεφάνι σου, δείγμα αιώνιας φιλίας», του είχε πει ο ίδιος- και ειδίκευση στα προσωπικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα, μαντήλια, γραβάτες, αλλά και αντικείμενα διακόσμησης.

Η επιτυχία τους, μάλιστα, θα είναι τέτοια, που θα ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο και θα φορεθούν από την Χίλαρι Κλίντον, την Μαντλίν Ωλμπράιτ και τον Τζορτζ Στεφανόπουλος ενώ θα φθάσουν, εκτός από τον Λευκό Οίκο, στο Βατικανό και στην Ιαπωνία. Όπως λέει ο ίδιος, ο Τσαρούχης και ο Γκίκας τον παρότρυναν να ασχοληθεί συστηματικά με την τέχνη, αν και πιο κατηγορηματικός απ΄ όλους ήταν ο Βερσάτσε, διαβλέποντας τις προοπτικές μιας καριέρας, πέρα από τους νομικούς κώδικες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024