Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας, ο Βιργίλιος και οι ευχές του Πάπα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας, ο Βιργίλιος και οι ευχές του Πάπα στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο Πάπας είναι φίλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και βλέπει στο πρόσωπό του την ελπίδα.

Είναι ο Πάπας… συριζαίος; Προσοχή. Οχι ο Νίκος Παππάς, ο Ποντίφικας εννοούμε. Θα μπορούσε να είναι η ερώτηση του μήνα, ειδικά μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Εδρα, εκεί όπου συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο κι αυτός τον αποθέωσε. Σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους του πρώην πρωθυπουργού, ο Πάπας (όχι ο… Παππάς) αφιέρωσε στον Αλέξη Τσίπρα έναν στίχο του Βιργίλιου, και μάλιστα του τον έδωσε και γραπτώς.

Ο στίχος έλεγε: «Durate, et vosmet rebus servate secundis» που μεταφράζεται ως «Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες» (Βιργίλιος, Αινειάδα Βιβλίο 1, Στίχος 200).

Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία, ο Αινείας μαζί με λίγους συντρόφους του, μετά τον πόλεμο στην Τροία, την ήττα και τον θάνατο του φίλου του Εκτορα, περιπλανήθηκε παντού και μια καταιγίδα τον έριξε στην Καρχηδόνα.

Σε δεινή κατάσταση, κυνηγημένος από θεούς και ανθρώπους, ο Αινείας είπε στους «Αινειάδες» του την παραπάνω φράση.

«Ερχονται καλύτερες ημέρες, κάντε υπομονή», ήταν το νόημα της προτροπής αυτής που τώρα, ύστερα από μερικές χιλιάδες χρόνια έφτασε στα χέρια του σύγχρονου… Αινεία της ελληνικής Αριστεράς.

Διότι, ένα ταξίδι στη Ρώμη και μια συνάντηση με τον φίλο Πάπα δεν θα μπορούσε να μη λάβει τη διάσταση που έπρεπε και που ήθελε η Κουμουνδούρου.

Τρεις μήνες μετά την ήττα στις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει την… επάρατη Δεξιά.

Τι καλύτερο δώρο (και επικοινωνιακό όπλο βεβαίως) από τη γραπτή αφιέρωση του Πάπα Φραγκίσκου. Φυσικά, οι «συνεργάτες» του κ. Τσίπρα έσπευσαν να μας ενημερώσουν για την κίνηση αυτή η οποία σε άπταιστη συριζαίικη διάλεκτο θα μπορούσε να ειπωθεί ως εξής: «Βάστα Αλέξη, έρχονται καλύτερες μέρες». Ή «πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικό σου θα ‘ναι το Μαξίμου».

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο Πάπας είναι φίλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και βλέπει στο πρόσωπό του την ελπίδα.

Οχι εκείνη που πούλησε το 2015, μια διαφορετική πιθανότατα που θα εκφραστεί σύντομα, όταν ο λαός με την «κοντή μνήμη» θα έχει ξεχάσει τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, οι «συνεργάτες» – και δεν υπάρχει λόγος να τους αμφισβητούμε – ενημέρωσαν τα μίντια ότι ο Ποντίφικας είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι…».

Να φανταστούμε ότι με αυτήν την… άγια ευχή, ο Αλέξης Τσίπρας θα βγήκε 10 πόντους ψηλότερος από το Βατικανό. Οσες μονάδες δηλαδή του χρειάζονται για να ξεπεράσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να γίνει ξανά πρωθυπουργός.

Ποιο Προσφυγικό;

Αλλά για να μη μείνει μετέωρος ο στίχος του Βιργίλιου, ο Πάπας είπε κι άλλα στον πρώην πρωθυπουργό. Τον επαίνεσε και για τη στάση του στο Προσφυγικό κι επανέλαβε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στην ψυχή όσα είδε στη Λέσβο, αλλά και η φράση του Αλέξη Τσίπρα που συχνά μνημονεύει ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Το τελευταίο θα μπορούσε να το έχει πει και ο… Βιργίλιος, αλλά το είπε ο πρώην πρωθυπουργός, μάλλον γιατί δεν γνώριζε τι συμβαίνει στη Μόρια και στους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί.

Εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτε παρά μόνο ευχολόγια για να μην έρχονται άλλοι πρόσφυγες από την Τουρκία.

Ή μάλλον έκανε, αλλά αυτά ο Ποντίφικας δεν τα γνωρίζει: Κατασπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ψάχνουν έλληνες κι ευρωπαίοι το σκάνδαλο με τα προσφυγικά κονδύλια.

Και ύστερα από αυτήν την «ανάταση ψυχής» στην Αγία Πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά την αντεπίθεσή του παρουσιάζοντας το «άρμα» της προοδευτικής συμμαχίας που έρχεται να σαρώσει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

O tempora, o mores, που έγραψε και ο Κικέρωνας χωρίς να περιμένει αν ο αρχοντοχωριατισμός των ελλήνων πολιτικών, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιούσε τον Βιργίλιο για να δυναμώσει τις άμυνές του.

Ο αντισυστημικός Αλέξης Τσίπρας, που κήρυξε νέο αγώνα για να αλλάξει την Ευρώπη (από το Κόμο και τη συνάντηση της ευρωπαϊκής ελίτ βεβαίως), τώρα έχει κι έναν ισχυρό σύμμαχο, τον Πάπα.

Κι επειδή ακόμη κάποιοι πιστεύουν στο… αλάθητο, δεν αποκλείεται στην Κουμουνδούρου να ράβουν από τώρα τα κοστούμια της εξουσίας που έχασαν πρόσφατα.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιος μετέφρασε στον πρώην πρωθυπουργό τη ρήση του Βιργίλιου. Πιθανότατα ο Κώστας Γαβρόγλου που ως υπουργός Παιδείας κατάργησε τα Λατινικά.

Να που κάπου χρειάζεται αυτή η «νεκρή γλώσσα».

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον κοστούμι του Ευρωπαίου, μακριά από τα πεζοδρόμια που επιλέγει να κινηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως στην ελληνική πολιτική σκηνή… tabula rasa. Εστιν μεθερμηνευόμενον: Ολα διαγράφονται από τη μνήμη, ο πίνακας είναι λευκός για να ξαναγραφτεί η ιστορία… κι έσονται πρώτοι οι τελευταίοι.

Δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται με σφοδρότητα στις ελίτ, στον Μητσοτάκη, στη ΝΔ, σε όλους τους «εχθρούς» της δικής του Αριστεράς φωνάζοντας: «Εt preterea censeo Carthago delenda est».

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024