Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενα λάθος μήνυμα

Ενα λάθος μήνυμα

Οσο αληθές είναι ότι οι επαγγελματίες γονάτισαν από τις εισφορές Κατρούγκαλου άλλο τόσο είναι ότι οι μισθωτοί ήταν αυτοί που σήκωσαν, θέλοντας και μη, τα υπέρογκα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκαν στα εισοδήματα τα χρόνια των Μνημονίων.

Κάτι είχε να πει για όλους ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Το να εξαγγέλλεις ελαφρύνσεις προσπαθώντας να ικανοποιήσεις προεκλογικές δεσμεύσεις, δίνοντας χαρακτήρα αξιοπιστίας στην οικονομική πολιτική, σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, όπου το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στέκεται σαν πέλεκυς πάνω από το κεφάλι κάθε κυβέρνησης και οι δανειστές είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο όταν οι αγορές καραδοκούν να αυξήσουν πάλι τα επιτόκια.

Πράγματι, κατέβηκε στο γήπεδο των εξαγγελιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μοίρασε μπαλιές προς όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Αλλες κοντινές και άλλες μακρινές. Αλλες για να γίνεται παιχνίδι, άλλες για κατενάτσιο και άλλες έτοιμες για γκολ.

Επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστική μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων στο όνομα της αύξησης των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Και επανέλαβε την απόφαση για απαλλαγή απο τον ΦΠΑ των μεταβιβάσεων ακινήτων που τόσο περίμεναν όλοι οι επαγγελματίες στον χώρο της οικοδομής.

Προτίμησε, όμως, να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος απέναντι στους μισθωτούς εξαγγέλλοντας περιορισμένες μειώσεις φόρου εισοδήματος, στέλνοντας στο 2021 και το 2022 τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ δεν είπε τίποτα για τον υψηλό συντελεστή 45% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Δεν έπραξε το ίδιο, όμως, με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν στους μισθωτούς ο Πρωθυπουργός μοίραζε μπαλιές στο κέντρο του γηπέδου για να γίνεται απλά παιχνίδι, στους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε πάσα, έτοιμη για γκολ. Η μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από το 2020, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους μισθωτούς αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο όφελος 177 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το όφελος φθάνει τα 1.300 ευρώ.

Βεβαίως οι μισθωτοί θα δουν το όφελος άμεσα, από τον ερχόμενο Ιανουάριο λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το νιώσουν σχεδόν σε δύο χρόνια από τώρα, το 2021 όταν θα εκκαθαριστούν οι δηλώσεις του επόμενου έτους.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δέχθηκαν μια απίστευτη επίθεση στα εισοδήματά τους με τις υπέρογκες εισφορές που κλήθηκαν να πληρώσουν επί ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό πρέπει να διορθωθεί για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Πρέπει να πέσουν οι εισφορές.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει την υπόσχεσή της αυτή μέσα στην τετραετία, αλλά η όποια καθυστέρηση στο θέμα αυτό δεν μπορεί να αναπληρώνεται με αντιπαροχές άλλου είδους και σε λάθος κατεύθυνση.

Γιατί, όσο αληθές είναι ότι οι επαγγελματίες γονάτισαν από τις εισφορές Κατρούγκαλου άλλο τόσο είναι ότι οι μισθωτοί ήταν αυτοί που σήκωσαν, θέλοντας και μη, τα υπέρογκα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκαν στα εισοδήματα τα χρόνια των Μνημονίων.

Πλήρωσαν και πληρώνουν φόρους και για το τελευταίο ευρώ του εισοδήματός τους, όταν είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών συμπίεσαν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους για να μειώσουν τις επιβαρύνσεις τους. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο καταργήθηκε το αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, αφού πλέον πολύ λίγοι Ελληνες πληρώνουν φόρους.

Είναι σωστό και δίκαιο να μειωθούν οι εισφορές τους και αν το φορολογικό μπόνους στην κατητορία αυτή δεν συνοδεύεται από μέτρα για τη φοροδιαφυγή στέλνεις λάθος σήμα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024