«Πρόοδος είναι η πραγματική ισότητα, πρόοδος είναι η δημοκρατική πολυφωνία, η διαφάνεια, πρόοδος είναι η δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόοδος είναι ο σεβασμός στην πατρίδα του άλλου, του όποιου άλλου, όχι μόνο του ισχυρού.

Πρόοδος είναι οι εγγυήσεις ελευθερίας, πρόοδος είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, όχι μόνο στη διαφορετικότητα των επιφανών, όχι μόνο εκεί που μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό, αλλά και των μικρών παιδιών που τους στερήσανε το ΑΜΚΑ και δεν μπορέσανε να πάνε στα σχολειά, των παιδιών από τις προσφυγικές δομές. Αυτό είναι πρόοδος».

Γενικολογίες, ακυρολεξίες και ασυνταξίες, λόγος κατ’ επίφασιν προοδευτικός, πασπαλισμένος με την απαραίτητη δόση αριστεροσύνης αυτά τα «σχολειά» ανέκαθεν ένιωθα ότι υποτιμούσαν τη νοημοσύνη μου όταν προφέρονταν από τα χείλη πολιτικών, κι ο νοών νοείτω…

Τα ανωτέρω, που περιλαμβάνονταν μεταξύ πολλών άλλων στο κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, συνιστούν το σύγχρονο σημασιολογικό περιεχόμενο της προόδου κατά τον τέως πρωθυπουργό.

Ούτε μία πρόταση, ούτε μία λέξη για το μείζον, το θεμελιώδες, αυτό που είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπούμε ως κοινωνία στο δρόμο της αληθινής προόδου, της αληθινής ανάπτυξης: την αναμόρφωση του νοσούντος εκπαιδευτικού συστήματος.

Εάν δεν ανασυγκροτηθούν εκ βάθρων τα εκπαιδευτικά πράγματα στη χώρα μας, με πυλώνες την αξιολόγηση και την αποκομματικοποίηση, εάν δεν επιτευχθούν σταδιακά ο εκσυγχρονισμός και η γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, εάν συνεχιστεί η προσπάθεια δαιμονοποίησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης στα μάτια της κοινής γνώμης, τα περί προόδου είναι λόγια κενά περιεχομένου.

Βεβαίως, οφείλει να παραδεχθεί κανείς ότι ούτε η νέα κυβέρνηση δίνει —μέχρι στιγμής τουλάχιστον— την εντύπωση πως συνειδητοποιεί πλήρως τα προαναφερθέντα. Οι μέχρι τούδε προτεραιότητές της ήταν άλλες.

Βαθιά γνώση της διεθνούς πραγματικότητας, ρεαλιστικό σχέδιο και προπάντων αποφασιστικότητα είναι τα προαπαιτούμενα για ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο στη χώρα μας. Τα διαθέτει άραγε το νέο κυβερνητικό σχήμα; Ο καιρός θα δείξει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο