Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζα της Αγγλίας: Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit από τις αρχικές εκτιμήσεις

Τράπεζα της Αγγλίας: Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit από τις αρχικές εκτιμήσεις

Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή "βελτιώθηκε η προετοιμασία" για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «λιγότερο σοβαρές» απ’ όσο είχε προβλέψει πέρσι.

Η επιστολή αναρτήθηκε σήμερα, όπου στο κοινοβούλιο επικρατεί χάος με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να γνωρίζει τη δεύτερη βαριά ήττα του, καθώς το νομοσχέδιο που αποκλείει το άτακτο Brexit πέρασε από την πρώτη φάση με 329 «ναι» και μόλις 300 «όχι».

Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή «βελτιώθηκε η προετοιμασία» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο «χειρότερο σενάριο» ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7% και όχι στο 7,5%, όπως ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σήμερα το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 3,9%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ενδέχεται να ανέλθει στο +5,25% (και όχι 6,5%), από 2,1% σήμερα.

H BOE ελπίζει πάντως σε συμφωνία

Αυτό το καταστροφικό σενάριο ωστόσο δεν θεωρείται και το πιο πιθανό από την BoE, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, υπενθύμισε ο Κάρνεϊ στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, που ίσως να ήταν και η τελευταία πριν από το Brexit, εφόσον γίνει τελικά στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει στις αρχές του 2020, διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προετοιμασίες στον οικονομικό τομέα, όμως υπάρχει ακόμη «αβεβαιότητα» για τη μορφή που θα λάβει το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024