Τράπεζα της Αγγλίας: Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit από τις αρχικές εκτιμήσεις
Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή "βελτιώθηκε η προετοιμασία" για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «λιγότερο σοβαρές» απ’ όσο είχε προβλέψει πέρσι.
Η επιστολή αναρτήθηκε σήμερα, όπου στο κοινοβούλιο επικρατεί χάος με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να γνωρίζει τη δεύτερη βαριά ήττα του, καθώς το νομοσχέδιο που αποκλείει το άτακτο Brexit πέρασε από την πρώτη φάση με 329 «ναι» και μόλις 300 «όχι».
Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή “βελτιώθηκε η προετοιμασία” για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο “χειρότερο σενάριο” ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7% και όχι στο 7,5%, όπως ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σήμερα το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 3,9%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ενδέχεται να ανέλθει στο +5,25% (και όχι 6,5%), από 2,1% σήμερα.

H BOE ελπίζει πάντως σε συμφωνία
Αυτό το καταστροφικό σενάριο ωστόσο δεν θεωρείται και το πιο πιθανό από την BoE, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, υπενθύμισε ο Κάρνεϊ στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, που ίσως να ήταν και η τελευταία πριν από το Brexit, εφόσον γίνει τελικά στις 31 Οκτωβρίου.
Ο Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει στις αρχές του 2020, διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προετοιμασίες στον οικονομικό τομέα, όμως υπάρχει ακόμη “αβεβαιότητα” για τη μορφή που θα λάβει το Brexit.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: 22 στο εδώλιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φορολογική συμμόρφωση & Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το Crash Test της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



























































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442