Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συσκευή κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα ΜΜΜ

Συσκευή κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα ΜΜΜ

Μια συσκευή «anti-groping» (κατά της θώπευσης), με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία.

Μια συσκευή «anti-groping»(κατά της θώπευσης), με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το BBC, επιτρέπει στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να «μαρκάρουν» αυτούς που τα παρενοχλούν με μια στάμπα αόρατης μελάνης σε σχήμα χεριού. Στη συνέχεια, αυτοί που έχουν μαρκαριστεί με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται μέσω του black light της συσκευής.

Η εταιρεία, Shachihata, λέει πως ανέπτυξε αυτή τη συσκευή για να βοηθήσει στην αποτροπή της θώπευσης στα τρένα της χώρας. Σκοπός της, όπως υποστηρίζει, είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης προβληματίζονται πως η εν λόγω τεχνολογία θα έχει ως αποτέλεσμα τα θύματα να δεχτούν ένα επιπλέον βάρος.

Η Shachihata είχε ανακοινώσει πως αναπτύσσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία τον Μάιο, μετά από την ευρεία κυκλοφορία ενός βίντεο που έδειχνε μαθήτριες να κυνηγούν κάποιον που φερόταν να τις έχει παρενοχλήσει στην πλατφόρμα ενός σταθμού. Εκπρόσωπος της εταιρείας έγραψε στο Twitter πως η συσκευή αυτή είναι ένα «μικρό βήμα προς έναν κόσμο ελεύθερο από σεξουαλικά εγκλήματα».

Σύμφωνα με την αστυνομία του Τόκιο, 2.620 σεξουαλικά εγκλήματα αναφέρθηκαν το 2017, μεταξύ των οποίων 1.750 περιπτώσεις θώπευσης, κυρίως σε τρένα ή σταθμούς. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNN πως την περασμένη Τρίτη πουλήθηκαν 500 συσκευές μέσα σε 30 λεπτά, σε τιμή 2.500 γεν (περίπου 21,4 ευρώ).

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μιας σειράς προσπαθειών αποτροπής/ αντιμετώπισης του φαινομένου της θώπευσης στη χώρα, και λαμβάνει χώρα μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής Digi Police, κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης: Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να ενημερώνουν τους επιβάτες γύρω τους πως κινδυνεύουν στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα πως υπάρχει κάποιος που παρενοχλεί στον χώρο και ζητώντας το βοήθεια. Επίσης, κάμερες ειδικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου είχαν εγκατασταθεί στα τρένα του Τόκιο το 2009.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024