Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πονάει η ανάπτυξη;

Πονάει η ανάπτυξη;

Χωρίς να αποκατασταθεί ο δανεισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις η οικονομία δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι, επιβεβαιώνουν κορυφαία οικονομικά στελέχη. Και αυτό όμως απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις με κυριότερες:

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε, παραδίδοντας τη ΔΕΗ σε κατάσταση χρεοκοπίας, την οποία με την πολιτική του προκάλεσε. Η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας κατέγραψε ζημιές 900 εκατομμύρια ευρώ το 2018, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να δανεισθεί από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που έχει. Για αυτό και ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας έχει ήδη χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητά της.

Αυτή την ωρολογιακή βόμβα παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και θα πρέπει να της πιστωθεί ότι δεν δίστασε να αναλάβει αμέσως το πολιτικό κόστος επίπονων αποφάσεων προκειμένου να διασωθεί η επιχείρηση.

Αλλωστε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη με τη ΔΕΗ έτοιμη να «σκάσει», συμπαρασύροντας μαζί της τους χιλιάδες εργαζομένους που απασχολεί, τις εκατοντάδες επιχειρήσεις προμηθευτές της, τις τράπεζες που την έχουν δανείσει, την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας και εν τέλει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας σε ένα καταστροφικό ντόμινο με άγνωστη κατάληξη.

Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς δύσκολες αποφάσεις, ούτε υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που θα διατάξει ξαφνικά τον διπλασιασμό της αύξησης του ΑΕΠ, επισημαίνουν αξιόπιστοι παράγοντες της οικονομίας.

Πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές που συνεπάγονται πολιτική βούληση και ανάληψη κόστους χρειάζεται να προηγηθούν και για αρκετό διάστημα, ώστε να εμπεδωθεί το κατάλληλο οικονομικό και πολιτικό κλίμα και εν τέλει να πάρει μπροστά η οικονομία. Δεν φθάνει μόνο η διάσωση της ΔΕΗ, πρέπει να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές, να βελτιωθούν οι μεγάλες αδικίες στο Ασφαλιστικό. Και το κυριότερο: να αρχίσουν να δίνουν δάνεια οι τράπεζες.

Χωρίς να αποκατασταθεί ο δανεισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις η οικονομία δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι, επιβεβαιώνουν κορυφαία οικονομικά στελέχη. Και αυτό όμως απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις με κυριότερες:

Τον δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς, ο οποίος δεν γίνεται χωρίς μέτρα με υψηλό κοινωνικό κόστος, την επιστροφή των καταθέσεων που προϋποθέτει την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους καταθέτες, τη βελτίωση των όρων δανεισμού τους, που απαιτεί και αυτή με τη σειρά της, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Μια πολύπλοκη εξίσωση πρέπει να λυθεί για την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω περιστατικό που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την πλήρη άρση των capital controls που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οδηγώντας, από την επομένη, σε ελεύθερη πτώση τα επιτόκια των ομολόγων που ελληνικού Δημοσίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κατηγορήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι έκανε δώρο στην κυβέρνηση της ΝΔ την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την οποία αρνούνταν να εισηγηθεί δύο μήνες πριν, όταν το ζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Για να αποκαλυφθεί, όμως, το εξής: Προεκλογικά ο Τσακαλώτος είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τον Στουρνάρα και τους τραπεζίτες με σκοπό να ανακοινωθεί η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ηταν οι τραπεζίτες, όμως, που έθεσαν βέτο φοβούμενοι την αβεβαιότητα που υπήρχε για το αύριο ενόψει των εκλογών. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, όπως εξήγησαν, να μη σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να έσπερνε την ανησυχία και να οδηγούσε σε μια νέα μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες χωρίς κανέναν περιορισμό.

Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σύνθετη οικονομικά και πολιτικά είναι η διαδικασία της ανάπτυξης.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024