Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γράμματα μέσα από το νοσοκομείο: Ο λάθος Δημόσιος Διάλογος για την Υγεία

Γράμματα μέσα από το νοσοκομείο: Ο λάθος Δημόσιος Διάλογος για την Υγεία

Το κράτος δεν θα το σώσουν οι περικοπές στην Υγεία κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Ούτε τα φάρμακα, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν θα καλύπτουν τις μαγνητικές. Δεν λειτουργούσε ποτέ έτσι ο καπιταλισμός, τέτοιες προτεινόμενες πολιτικές είναι απόνερα

Υπάρχει μια παράμετρος που ποτέ, πότε δεν πρέπει να ξεχνάμε: Κανένας δεν θέλει να φαντάζεται άρρωστο τον εαυτό του, το παιδί του, τον αγαπημένο του. Κανένας. Και γεννιόμαστε ώστε να πιστεύουμε πως απέναντι στο κακό είμαστε άτρωτοι.

Καλό και κακό τι είναι, θα πει κανείς. Βιβλικά ή ηθικά; Ή πολιτικάντικα; Κακό είναι μόνο ο θάνατος. Η αίσθηση της ανάσας του στον λαιμό σου.

Δεν περιμένουμε ποτέ να αρρωστήσουμε κι όσες περισσότερες μπούρδες έχουμε κάποιοι ξεστομίσει για τη δημόσια Υγεία εκτός από τον ιδεολογικό, αναγνωρίζω – ένα χρόνο στα νοσοκομειακά κρεβάτια πλέον- και το κομμάτι του ανθρώπινου φόβου.

Κι όταν γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης… τι γίνεται;

Πεθαίνουμε, αγαπητοί. Αυτό συμβαίνει. Γιατί δεν μπαίνουμε πάντοτε στο νοσοκομείο για να γίνουμε καλά. Ερχόμαστε κάποιες φορές για να επιβιώσουμε. Ακόμα και για να πεθάνουμε.

Σπασμένες φλέβες προς το στερέωμα και βόηθα Παναγιά. Κι ο πλούσιος κι κ φτωχός στο ίδιο ματωμένο σεντόνι θα ξυπνήσουν.

Ελλείψεις

Θα πω ότι έχουμε καλή δημόσια Υγεία. Η ευκολία με την οποία χρησιμοποιούμε τον όρο «τριτοκοσμικός» για τα νοσοκομεία μας είναι ντροπιαστικός.

Ναι έχουμε μια καλή Δημόσια Υγεία, αν μη τι άλλο, μια Υγεία ανθρωποκεντρική κι όχι κεφαλαιοκεντρική. Υγεία, αυτήν την στιγμή, για όλους. Για ανασφάλιστους, φτωχούς ή μη.

Δεν ξέρω πολύ κόσμο που να μπορεί να διαθέσει 70.000 ευρώ για μία και μόνο θεραπεία. Τόσο κοστίζουν τα ζητήματα ζωής και θανάτου. Είναι σπουδαίας σημασίας να μην χαθεί η ευκαιρία να θεραπευτεί μια ανθρώπινη ζωή. Οποία και να είναι. Οποιαδήποτε.

Κι όμως, υπάρχουν ελλείμματα, ακόμα και σήμερα, που σε σχέση με την αρχή της κρίσης και πολιτικές, επιτρέψτε μου, καθόλου ανθρωποκεντρικες για τη Δημόσια Υγεία, οι ελλείψεις παραμένουν.

Ξεχάστε τον ανθρώπινο παράγοντα. Κάποιοι γιατροί ή νοσηλευτές είναι κακότροποι, συμβαίνει σε όλες τις δουλειές. Και κάποιοι ασθενείς.

Οι ελλείψεις είναι υλικοτεχνικές. Χρειαζόμαστε περισσότερο εξελιγμένα νοσοκομεία, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και περισσότερο ιατρικό δυναμικό. Γιατρούς, νοσηλευτές. Δεν φτάνουν. Φαντάζεστε 70 χρονών νοσηλευτή να σου ψάχνει φλέβα; Δεν θα πάει καλά αυτό το πλάνο.

Άνθρωποι εξαντλημένοι, διαρκώς απασχολημένοι κι αν έχετε τύχει να νοσηλευτείτε πάνω στις καλοκαιρινές άδειες; Α, καλά…

Και τα έσοδα;

Λέγαμε παλιά και πάντα στην Αριστερά «κόψτε από τους στρατιωτικού εξοπλισμούς, δώστε σε Υγεία και Παιδεία». Καλά θα ήταν (ίσως). Αλλά ας μιλήσουμε ρεαλιστικά.

Τα έσοδα για την Υγεία και τα ταμεία θα προσέλθουν από μερική ιδιωτικοποίησή της. Αυτό διαβάζουμε απ’ έξω απ’ έξω, αυτό υποπτευόμαστε. Περικοπή στις δωρεάν εξετάσεις, στα φάρμακα και θυμάστε εκείνο το διαβόητο «5ευρω». Δεν ήταν απλώς ηθικό το πρόβλημα. Κάποιοι νοσηλευόμαστε όχι απλώς μια φορά το χρόνο, ούτε το μήνα. Κάποιοι νοσηλευόμαστε πολύ πιο συχνά.

Αλλά ας γυρίσουμε στα φάρμακα. Θυμάστε τον Τζακ Ο Χαρα του Ζαμπέτα που πήγε «κόκαλο»; 500 ευρώ η μαγνητική (χθες έκανα μια για «ψύλλου πήδημα» και πρόλαβα να σώσω το αριστερό μου πόδι). 220 μηνιαίως οι εξετάσεις μετά τη χημειοθεραπεία, 70.000 η χημειοθεραπεία και ανυπολόγιστο το ποσό των υπολοίπων διαδικασιών: εξετάσεις, άλλες θεραπείες, διατροφή.

Θα πεθαίναμε. Σαν τα μπεκατσόνια.

Η μερική ιδιωτικοποίηση της υγείας δεν αποτελεί λύση για κανέναν. Κανένας δεν είναι για πάντα υγιής, ούτε αυτός, ούτε οι αγαπημένοι του. Ο άνθρωπος είναι φθαρτός. Κρίμα να πάει επειδή δεν έχει να πληρώσει.

Ιδιωτική ασφάλιση

Αυτό είναι ένα διαχρονικά ενδιαφέρον κομμάτι. Στις ΗΠΑ, ας πούμε, πέτυχε. ΠΩΣ πέτυχε όμως;

Με νεκρούς. Θυμάστε στο Βreaking Bad, που για πληρώσει τις θεραπείες του για τον καρκίνο ο πρωταγωνιστής ξεκίνησε να φτιάχνει ναρκωτικά; Αυτά δεν είναι βγαλμένα από την ζωή. Στην πραγματική ζωή θα πέθαινε.

Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη όλη, όχι. Θα έκανε θεραπείες. Κάποιος πρώην υπουργός Υγείας μάλιστα, είχε πει «Ε, δεν μπορεί να ζήσουν κι όλοι».

Δεν μπορεί, όχι. Μάχη είναι η αρρώστια. Αλλά με το σώμα, όχι με το κράτος.

Εξάλλου, η ιδιωτική ασφάλιση έχει εξαιρετικά πεπερασμένες δυνατότητες. Πχ, δεν καλύπτει τα χρόνια νοσήματα. Ανόητοι είναι; Κοστίζουν οι αθεράπευτοι ασθενείς. Πολύ. Γιατί ζουν παντοτινά σε μια αίθουσα νοσοκομειακή.

Και το ερώτημα: Τι θέλουμε;

Οι πιο γκρινιάρηδες ασθενείς είναι αυτοί που δεν έχουν κάτι το σοβαρό, συνήθως. Που απαιτούν ασθενοφόρο επειδή έπαθαν δισκοκήλη, ας πούμε. Στην Γερμανία θα τους το έστελναν μαζί με μια απόδειξη των 800 ευρώ. Στην Ελλάδα όχι, αν έχεις δισκοκήλη δεν είσαι επείγον περιστατικό. Επείγον περιστατικό είναι το ανοιγμένο κεφάλι.

Φυσικά, το δημόσιο νοσοκομείο είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Κι ο Μπύθουλας κι η Μαντάμ Σουσού. Κι ο Ρομά κι ο ψηλομύτης. Κι εσύ κι εγώ. Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς στο δημόσιο νοσοκομείο.

Στο ίδιο καζάνι βράζουμε όμως. Η ασθένεια δεν αφήνει χώρο σε εχθρούς. Έχει μόνο πόνο.

Στο δια ταύτα:

Το κράτος δεν θα το σώσουν οι περικοπές στην Υγειά κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Ούτε τα φάρμακα, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν θα καλύπτουν τις μαγνητικές. Δεν λειτουργούσε ποτέ έτσι ο καπιταλισμός, τέτοιες προτεινόμενες πολιτικές είναι απόνερα.

Μόνο την ανθρώπινη ζωή να μην πετάμε. Σε κάθε δημόσια διαμάχη για την υγεία, σε κάθε δηλώσεις αμφίσημες, σε κάθε αλλαγή, μόνη απάντηση είναι ο πόνος.

Και να θυμάστε: Διαλέξτε πλευρά. Τα λεφτά ή την ανθρώπινη ζωή. Δρόμος άλλος είναι μόνο ο θάνατος.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024