Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει μέσα στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι υπεράνθρωπες, προκειμένου να σωθούν ζωές και περιουσίες, ωστόσο τα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ξεσπάσει δυσχεραίνουν το έργο τους. Το τελευταίο μέτωπο είναι αυτό στην Καταστανιώτισσα Ιστιαίας.

Επιπλέον «εχθρός» οι συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή και καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για τα Canadair τις πτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό νωρίς το απόγευμα δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι πτήσεις των Canadair  πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, λόγω των πολύ ισχυρών αναταράξεων.

Στην περιοχή Διρφύων-Μεσσαπίων αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος περιοδικά πέντε ελικόπτερα. Παραλλήλως οι χερσαίες δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος τους στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, και στην προσπάθεια αυτή έχουν επιστρατευθεί δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα

Τα 8 αεροσκάφη Canadair επιχειρούν περιοδικά πλέον στο μέτωπο στην Ιστιαία.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο μέτωπο αυτό λόγω της έγκαιρης επέμβασης οι εξελίξεις είναι θετικές.

Αντίθετα, τρομακτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Διρφύων-Μεσσαπίων.

Η πυρκαγιά έχει μπει στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, οι περίπου 300 κάτοικοι των οποίων έχουν εκκενώσει την περιοχή από νωρίς το μεσημέρι. Ωστόσο, προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο οικισμός Πλατάνα και Σταυρός, για τους οποίους δόθηκε επίσης εντολή εκκένωσης.

Αυτή τη στιγμή μάχη δίνεται ώστε να μην φτάσει η φωτιά -η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια- στο χωριό Ψαχνά, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής να δηλώνει στο One Channel πως τα μηχανήματα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Εύβοια τη «σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη» για τις δυνάμεις που επιχειρούν:

Στην περιοχή Αγριλίτσας Εύβοιας που εκδηλώθηκε γύρω στις 3:16 τα ξημερώματα της Τρίτης, επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και περιοδικά 6 Α/Φ, 6 Ε/Π και 1 Ε/Π ως συντονιστικό.

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υπήρξε άμεση ανταπόκριση και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Στην Αθήνα εκτάκτως ο Μητσοτάκης – Πρώτο μέλημα η προστασία της ζωής

Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα και επέβλεπε από το Μέγαρο Μαξίμου την τιτάνια επιχείρηση των δυνάμεων. Περίπου στις 18:30 επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στη λιτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, προτεραιότητα που τόνισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μετέβη νωρίς το απόγευμα και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από το πρωί δε βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβη στα Ψαχνά Ευβοίας μαζί με ειδικό κλιμάκιο της διεύθυνσης σχεδιασμού και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Το νέο μέτωπο στην Καστανιώτισσα

Νέο μέτωπο ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Καστανιώτισσα Ιστιαίας στην Εύβοια.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, δεν απειλείται η κοινότητα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πάντως, μιλώντας στο One Channel, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα στο μέτωπο.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο One Channel: Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη

Ζημιές έχουν προκληθεί σε σπίτια στο χωρίο Μακρυμάλλη στην Εύβοια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, ο οποίος μίλησε στο One Channel. Ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό το μέγεθος των ζημιών καθώς προέχει πρώτα η φωτιά τα τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η φωτιά εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή ενώ επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», εναέρια μέσα που περιοδικά επιχειρούν και 1 συντονιστικό ελικόπτερο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προέχει η απομάκρυνση των πολιτών και θα δοθεί μεγάλη μάχη για να μην περάσει σε κατοικημένες περιοχές και κινδυνέψουν άνθρωποι».

Το έργο των εναερίων δυνάμεων είναι δύσκολο λόγω των ανέμων αλλά και λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τις φωτιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα.

Δραματικές ώρες – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Οι καμπάνες από τις εκκλησίες στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι είχαν αρχίσει να χτυπούν από νωρίς το μεσημέρι, ενώ οι κάτοικοι οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από νωρίς για πιθανή εκκένωση εγκατέλειψαν τα χωριά προκειμένου να μεταβούν σε ασφαλή σημεία.

Τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι αστυνομικοί μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν εντολές προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα. Ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο, ενώ πολλά πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται εντός των οικισμών όπου κάνουν τιτάνιες προσπάθειες.

«Τα παρατάμε όλα και φεύγουμε» τόνισε στο One Channel κλαίγοντας κάτοικος της περιοχής η οποία εγκατέλειψε το χωριό Κοντοδεσπότι. Οι κάτοικοι αμέσως μετά την εντολή εκκένωσης των δύο χωριών από τις Αρχές, μαζί με τις οικογένειές τους μπήκαν σε αυτοκίνητα των δήμων και της περιφέρειας ή απομακρύνθηκαν από το σημείο με δικά τους Ι.Χ.

Μόνο φωτιά και καπνοί

Επίσης, η ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Μακρυμάλλη, εκκενώθηκε άμεσα με αποτέλεσμα να μην κινδυνέψει κανένας μοναχός. Ο γέροντας Ιάκωβος που μίλησε αποκλειστικά στο One Channel, είπε οι μοναχοί έχουν μεταφερθεί στα Ψαχνά, ενώ το μοναστήρι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, η ατμόσφαιρα είναι αποπληκτική, ενώ δεν μπορεί κάποιος να δει τίποτα παρά μόνο τη φωτιά και τους καπνούς.

Το μοναστήρι βρίσκεται μέσα στη δασική περιοχή του χωριού Μακρυμάλλη, η οποία είναι δύσβατη, ωστόσο, μέχρι ώρας έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Οκτώ άτομα στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με το One Channel, στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί οκτώ άτομα.

Δύο εξ’ αυτών με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ενώ έξι ακόμη άτομα αντιμετώπισαν κινητικά προβλήματα την ώρα της εκκένωσης, με αποτέλεσμα να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται το νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, εξαιτίας της τεράστιας, καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μεσσαπίων – Διρφύων

Για δύσκολή κατάσταση έκανε λόγο ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψάθας, μιλώντας στο One Channel.

Όπως ανέφερε η φωτιά βρίσκεται στα βόρεια Ψαχνά, περίπου 2 χιλιόμετρα από τα τελευταία σπίτια, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει αναφερθεί ένας εγκαυματίας εθελοντής δασοπυροσβέστης ο οποίος κινήθηκε μέσα στη φωτιά αυτόνομα, με εγκαύματα τρίτου και τετάρτου βαθμού.

Σε ασφαλές σημείο οι περισσότεροι κάτοικοι

Οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, τα οποία εκκενώθηκαν, οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την περιουσία τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ισχυρότατες δυνάμεις – Δυσχεραίνει το έργο κατάσβεσης ο καπνός

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Επίσης συνδράμουν δέκα υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Μεγάλη δυσκολία ωστόσο αντιμετωπίζουν τα εναέρια μέσα, τα οποία επιχειρούν μεν, αλλά το έργο τους δυσκολεύει ο πυκνός καπνός και το ύψος της φλόγας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετούν ψηλά και ουσιαστικά οι ρίψεις νερού από τόσο ψηλά που επιχειρούν τα πληρώματα να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στο One Channel δημοσιογράφος μέσου της περιοχής, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό Κοντοδεσπότι την ώρα της εκκένωσης του χωριού, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για να σβήσει η φωτιά, καθώς τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής δεν μπορούν να προσεγγίσουν πια τα μέτωπα της φωτιάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο