Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καραμανλής: Ελέγχουμε όλους τους διαγωνισμούς που παραλάβαμε

Καραμανλής: Ελέγχουμε όλους τους διαγωνισμούς που παραλάβαμε

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής φαίνεται πως έχει διαμορφώσει ένα οργανωμένο σχέδιο στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την απόφασή μας κατά της αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Παρά το γεγονός ότι κρατά τα ηνία του υπουργείου εδώ και έναν μήνα, φαίνεται πως έχει διαμορφώσει ένα οργανωμένο σχέδιο στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών, κλάδοι στους οποίους η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά για την ανάνηψη της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχουμε καμία διάθεση ρεβανσισμού γι’ αυτό και όλοι οι διαγωνισμοί που παραλάβαμε εξετάζονται με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή χρόνο υλοποίησης, κόστος, νομιμότητα και εξυπηρέτηση του πολίτη». Προσθέτει δε ότι «τα θέματα του υπουργείου μας δεν είναι απλά και χρειάζονται σοβαρή μελέτη και αξιολόγηση όλων των δεδομένων μέχρι να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση».

Αττικό Μετρό – Διόδια

«Η Επιτροπή Διαγωνισμού της Αττικό Μετρό υπέβαλε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, στις 26.06.2019, το πρακτικό έγκρισης των αποτελεσμάτων της α’ φάσης του διαγωνισμού, το οποίο κατόπιν εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρίας. Εμείς, όπως σας είπα, εξετάζουμε τώρα όλα τα δεδομένα, τα αξιολογούμε και θα χαράξουμε τη στρατηγική μας.

Στα δε ηλεκτρονικά διόδια, η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου ανακοίνωσε προσωρινό ανάδοχο επίσης ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές, στις 28.06.2019. Εξετάζουμε τη διαδικασία και το εάν ο διαγωνισμός αυτός πρέπει να προχωρήσει ή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα διόδια της Αττικής Οδού σημείωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν επί έναν περίπου χρόνο με τον παραχωρησιούχο και τελικά το αποτέλεσμα ήταν η μονομερής ανακοίνωση αύξησης των διοδίων από την πλευρά της κοινοπραξίας. Από την πρώτη στιγμή, πριν και από τις εκλογές, τόνισα πως είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην αύξηση αυτή. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την απόφασή μας αυτή και το συμφέρον των πολιτών με όλα τα μέσα που μας δίνουν οι νόμοι. Τα ερωτήματα είναι απλά: Μπορεί να το κάνει η κοινοπραξία; Με βάση τη σύμβαση, ναι. Έχει δίκιο να το κάνει; Ξεκάθαρα όχι. Γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέραν των συμβατικών προβλέψεων. Υπάρχουν και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Μια τέτοια αλλαγή σήμερα θα έπληττε βάναυσα την τσέπη των πολιτών. Και αυτό θα ήταν και άδικο και λάθος».

Το Πάτρα-Πύργος

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το project Πάτρα-Πύργος ως «το πιο αδικημένο έργο». «Ήταν όλα έτοιμα για τη δημοπράτησή του ως ενιαίο έργο το 2015, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς πήρε όλες τις λάθος αποφάσεις. Δεν το λέω τώρα, το φωνάζουμε επί 4,5 χρόνια και είχαμε εγκαίρως τονίσει ότι οι κατατμήσεις οδηγούν σε τεράστια προβλήματα. Και δεν έφταναν αυτά, προστέθηκαν κι άλλα: Παραλάβαμε χώρο που αντί για εργοτάξιο είχε 50.000 τόνους σκουπιδιών. Σήμερα εξετάζουμε όλες τις εργολαβίες. Μία προς μία. Ολα τα δεδομένα είναι στο τραπέζι και ελέγχονται όλες οι εναλλακτικές. Σύντομα θα έχουμε λύση που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου και όχι στη δημιουργία ακόμη ενός «κουφαριού». Εμείς θέλουμε πραγματικά το έργο και δεσμευόμαστε ότι θα γίνει», ανέφερε.

ΒΟΑΚ: Τα επόμενα βήματα

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε σε διαγωνισμό τον ΒΟΑΚ απλώς ως μια ιδέα και ένα γράφημα. Δεν υπάρχει καμία μελέτη των προτεινόμενων τμημάτων. Τρία τμήματα του ίδιου έργου δημοπρατήθηκαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: σύμβαση παραχώρησης, ΣΔΙΤ και δημόσιο έργο. Παγκόσμια πρωτοτυπία!», είπε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει  τις απαραίτητες μελέτες για τον ΒΟΑΚ για να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες. Γνωστοποίησε δε ότι το υπουργέιο είναι αποφασισμένο να ενισχύσει ουσιαστικά τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και να αυξήσει τις αρμοδιότητές του.

Οι συμβάσεις των δημοσίων έργων

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι προετοιμάζεται ένα απαραίτητο πλαίσιο τροποποιήσεων των ν. 4412 και 4413 προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η έγκαιρη υλοποίηση των έργων, η διαφάνεια στις διαδικασίες και η  διασφάλιση του δημόσιου χρήματος. «Έχουμε δεσμευτεί να νομοθετήσουμε και νέους τρόπους δημοπράτησης έργων, όπως τις προτάσεις καινοτομίας. Όπως έκανε η κυβέρνηση ΝΔ και το 2006 με τις συμβάσεις παραχώρησης και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα, με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους», είπε.

Οι αστικές συγκοινωνίες

Για τον διαγωνισμό προμήθειας 750 νέων λεωφορείων σημείωσε ότι είχε σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα πριν από λίγες μέρες η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών να κάνει δεκτές τις προσφυγές δύο εταιριών και να τον ακυρώσει στο σύνολό του, κρίνοντας ότι η διακήρυξή του παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε με τις αναγκαίες διορθώσεις αλλά και επανεξετάζοντας τον αριθμό, το μίγμα τεχνολογιών, τις προθεσμίες παράδοσης, όπως και την προοδευτική μετάβαση στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης», σημείωσε ο κ. Καραμανλής για να καταλήξει: «Πρέπει όμως εν τω μεταξύ να δοθούν και οι καλύτερες δυνατές πιο άμεσες λύσεις γιατί τα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τεράστια και επείγοντα. Ιδίως στον τομέα της συντήρησης των οχημάτων και των ανταλλακτικών η κατάσταση είναι τραγική. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών. Και το καλό του πολίτη, ιδίως μάλιστα του μη προνομιούχου, πρέπει να το βάζουμε πάνω απ’ όλα. Πάντα».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024