Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Βαρουφάκης στο One Channel: Aν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε «κιοτέψει» δεν θα είχαμε λόγο να εκλεγούμε

Γ. Βαρουφάκης στο One Channel: Aν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε «κιοτέψει» δεν θα είχαμε λόγο να εκλεγούμε

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης στην εκπομπή One Talk.

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, στην εκπομπή One Talk. Μεταξύ άλλων, μίλησε για το διυπουργικό νομοσχέδιο και τη διάταξη για το επιτελικό κράτος, καθώς επίσης και για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Συν αυτοίς, αναφέρθηκε στην περίοδο του 2015, κατά την οποία διατέλεσε υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις τότε επιλογές αλλά και αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση, αλλά και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτές οι επιλογές γίνονται με έναν τρόπο αδιαφανή και δεν εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία μιας πάρα πολύ ισχυρής υπηρεσίας» δήλωσε για την επιλογή του κ. Κοντολέοντος από τον πρωθυπουργό για τη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στον διορισμό του αρχηγού της ΕΥΠ, γιατί είναι μια υπηρεσία με τεράστια δύναμη και όσο μεγαλύτερη και πιο αδιαφανή δύναμη έχει μια υπηρεσία τόσο περισσότερο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας και η υπόσταση του ελληνικού κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δική του παρέμβαση στο θέμα αυτό ήταν ότι δεν αρκεί η συζήτηση αυτή να περιχαρακωθεί στο πλαίσιο του σωστού βιογραφικού και των κατάλληλων προσόντων. Για την πολιτική στρατηγική του κόμματός του, υποστήριξε πως «κάνουμε έναν μονομέτωπο αγώνα εναντίον της συγκεκριμένης αυταρχικής και παρασιτικής ολιγαρχίας που εισάγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ενώ για τη δημιουργία του ΜέΡΑ25 τόνισε πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κιοτέψει, δε θα είχαμε κανέναν λόγο να κατέβουμε στις εκλογές ούτε να εκλεγούμε. Μπήκαμε εκεί γιατί υπάρχει πλέον μια αγαστή σύμπραξη που κρύβεται πίσω από μια κοκορομαχία», την οποία χαρακτήρισε ως «μνημονικό τόξο».

Κούφια η απειλή των δανειστών

Αναφορικά με την περίοδο του 2015 υποστήριξε πως η τότε απειλή των δανειστών για απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ ήταν απολύτως κούφια και πως ο μεγαλύτερός του φόβος ήταν η ερημοποίηση της χώρας εντός του ευρώ.

Δική του επιθυμία, αλλά και του κόμματός του είναι η παραμονή στο ευρώ αλλά με την εφαρμογή των απαραιτήτων για να σταματήσει η «κατρακύλα». Ερωτηθείς για το ποιο ήταν το μεγαλύτερό του λάθος κατά τη θητεία του ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο και πιο καθοριστικό λάθος είναι ότι εμπιστεύτηκε τον Τσίπρα».

Πρόταση για το Airbnb

Μίλησε ακόμα για το Airbnb και την πρόταση του ΜέΡΑ25 για «μίσθωση κάθε ακινήτου έως 30 μέρες» και υποστήριξε πως αποτελεί αντιγραφή άλλων πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, ενώ για την εγχώρια κατάσταση δήλωσε πως «ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό, τις γειτονιές που είναι στο κέντρο».

Η πρόταση του κόμματός του για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι «μια υπηρεσία περιφρούρησης του ασύλου, η οποία να αποτελείται από ένστολους, υπαλλήλους του πανεπιστήμιου, προσλαμβανόμενων από τις πρυτανικές αρχές με τη σύμφωνη γνώμη των φοιτητικών συλλόγων και οι οποίοι θα λογοδοτούν στο πανεπιστήμιο και θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν σε μια δύσκολη στιγμή αν θα πρέπει να καλέσουν την αστυνομία ή όχι».

Για τη πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου, την οποία θα καταψηφίσουν, υποστήριξε πως «η κατάργηση του ασύλου σηματοδοτεί την αρχή μιας διαδικασίας που θα μας πάει στη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και στην ιδιωτικοποίηση de facto κομματιών του».

Τέλος, για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών θεωρεί πως βασικό κομμάτι είναι η αξιολόγηση, η οποία να πραγματοποιείται από επιτροπές κρίσης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από δημόσιους υπαλλήλους και πολίτες οι οποίοι αμφότεροι θα επιλέγονται με κλήρωση. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσεις μια αξιοκρατική κρίση των δημοσιών υπαλλήλων και να κρίνεις μια υπηρεσία», κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024