Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρύδα: To εξωτικό φρούτο που αξίζει μια θέση στη διατροφή σας

Καρύδα: To εξωτικό φρούτο που αξίζει μια θέση στη διατροφή σας

Πρόκειται για μία πλήρη τροφή που περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες)

Η καρύδα είναι το φρούτο του κοκοφοίνικα και τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημη για τη γεύση της και τα οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά.

Άλλοι εντοπίζουν την καταγωγή της στη νοτιοανατολική Aσία και άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της Νοτίου Aμερικής. Σε κάθε περίπτωση, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης και αξίζει μία θέση στη διατροφή σας.

Έχει υψηλή θρεπτική αξία

Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, η καρύδα περιέχει κυρίως λίπος. Πολλά από τα λιπαρά που περιέχει είναι κορεσμένα, τα λεγόμενα κακά λιπαρά, επομένως χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και βιταμινών Β. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλήρη τροφή που περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες). Η εξωτική καρύδα αποτελεί πηγή φυτικών ινών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Η καρύδα περιέχει φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική φθορά. Οι πολυφαινόλες που εντοπίζονται στην καρύδα μπορούν να αποτρέψουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού πλακών στις αρτηρίες.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Το λαυρικό οξύ, το οποίο εντοπίζεται στην καρύδα, είναι μια ουσία με αντιμικροβιακή δράση, η οποία μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ενισχύει την πέψη

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες η καρύδα μπορεί να επιβραδύνει και κατ΄επέκταση να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης.

Χαρίζει ενέργεια

Με 354 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η καρύδα αποτελεί ένα εξαιρετικό και υγιεινό σνακ που θα ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μη σας τρομάζει ο αριθμός των θερμίδων, αφού το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για καλές ποιοτικά θερμίδες.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024