Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το μήνυμα Μητσοτάκη, τα πέντε μεγάλα έργα και το σχέδιο των φορολογικών αλλαγών

Το μήνυμα Μητσοτάκη, τα πέντε μεγάλα έργα και το σχέδιο των φορολογικών αλλαγών

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ξεδίπλωσε το σχέδιο του για διακυβέρνηση της χώρας, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας», σε αυτή τη φράση συνοψίζεται και το κεντρικό μήνυμα των προγραμματικών θέσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του ομιλία, στη Βουλή, το Σάββατο, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Παράλληλα με την «έκπληξη» για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις, τα κοινωνικά μέτρα που αφορούν τους τομείς της Ασφάλειας, της Παιδείας και της Υγείας, καθώς και τα πέντε έργα πνοής για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έθεσε και το πολιτικό περίγραμμα βάσει του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση την 4ετία.

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ξεδίπλωσε το σχέδιο του για διακυβέρνηση της χώρας, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε ο, τι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή γίνεται ένα χρόνο νωρίτερα και θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο θα επέρχονται αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, με βασικό στόχο όχι μόνο να ενταχθούν σε αυτή περισσότεροι αλλά και να παραμένουν σε αυτήν. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθιέρωση μικρότερης ελάχιστης μηνιαίας δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου και στις δεσμεύσεις για το 2020, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως:

● Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

● Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις.

● Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Ό,τι χρειάζεται για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα. Θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πωλείται το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

● Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

● Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία – Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Στις προτεραιότητες του περιλαμβάνεται δέσμη μέτρων για την καθημερινότητα των πολιτών, με βασικούς πυλώνες την Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας:

Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Πέντε έργα πνοής

Πέντε εμβληματικά έργα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024