Παρατηρώντας τις φωτογραφίες από τις ορκωμοσίες των δύο κυβερνήσεων καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για δύο διαφορετικούς κόσμους.

Βέβαια δεν αρκούσαν μερικές φωτογραφίες για να μας το αποδείξουν, αλλά σίγουρα μία σύγκριση φωτογραφικών ντοκουμέντων βοηθάει.

Ήταν λοιπόν Σεπτέμβρης του 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε ορκιστεί για δεύτερη φορά, αφού πρώτα είχε υπογράψει ένα ακόμη σκληρό μνημόνιο, το πρώτο με αριστερή… υπογραφή.

Έχοντας φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στο λαό, έχοντας διατηρήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και έχοντας προσθέσει νέα σκληρά μέτρα, οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς βάρος στην συνείδησή τους υπέγραψαν τότε το πρωτόκολλο στο Προεδρικό Μέγαρο, δίπλα στον αρχηγό τους Αλέξη Τσίπρα.

Θα έλεγε κανείς βέβαια πως μετά από αυτή την ορκωμοσία ήρθαν ακόμη περισσότερες… κωλοτούμπες για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι ακόμη μεγαλύτερα βάρη για τον ελληνικό λαό.

Η στάση που κράτησε η κυβέρνηση στο τέταρτο μνημόνιο το 2018, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην τραγωδία στο Μάτι έπαιξαν σίγουρα καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του κόσμου να της γυρίσει την πλάτη.

Οι φωτογραφίες αυτές με τέσσερα χρόνια διαφορά αποδεικνύουν πως η στάση του λαού άλλαξε. Αυτό που δεν άλλαξε σίγουρα είναι το ύφος και η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο πλέον θα έχουν ως αναμνηστικές αυτές τις φωτογραφίες από την ορκωμοσία τους το 2015.

Βεβαίως, θυμόμαστε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο όρκος ήταν για τους περισσότερους πολιτικούς. Στην παρούσα περίπτωση ακούστηκαν πολλές, ψαλμωδίες στο Προεδρικό Μέγαρο και το τελετουργικό τηρήθηκε κατά γράμμα.

Η προσπάθεια των υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους ήταν εμφανής, όμως, στην πορεία θα κριθούν κι αυτοί. Η αλαζονεία της εξουσίας, άλλωστε, αλλάζει τους πάντες… Συνήθως προς το χειρότερο.

H ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2015

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ΝΔ, τον Ιούλιο του 2019

Γράψτε το σχόλιο σας