Ένα αριστούργημα του Νικολά ντε Σταλ, του ρωσικής καταγωγής Γάλλου ζωγράφου, ο πίνακας «Parc des Princes», που φιλοτεχνήθηκε το 1952 θα τεθεί σε δημοπρασία στις 17 Οκτωβρίου στο Παρίσι από την οικογένεια του καλλιτέχνη, ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s.

Το έργο που είχε δοθεί με δανεισμό στο μουσείο Πικάσο της Αντίμπ, στη νότια Γαλλία, έχει διαστάσεις 2,5 μ. x 3 μ., διατίθεται για πρώτη φορά προς πώληση και η αξία του εκτιμάται μεταξύ 18 και 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ιστορία του πίνακα

Ο πίνακας «Parc des Princes» που περιήλθε στην κατοχή των απογόνων του ζωγράφου, μετά τον θάνατό του το 1955 σε ηλικία 41 ετών, έχει εκτεθεί στο κοινό γύρω στις 10 φορές: στη Νέα Υόρκη το 1953, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι το 1956, στο Ίδρυμα Maeght στο Σεν-Πολ-ντε-Βανς το 1972, στο Γκραν Παλέ στο Παρίσι τρία χρόνια αργότερα, μετά στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη το 1991. Ο πίνακας επέστρεψε στο Παρίσι για να εκτεθεί στο Κέντρο Πομπιντού το 2003.

«Αυτό το μνημειώδες έργο πραγματοποιήθηκε το 1952, χρονιά κατά την οποία ο ζωγράφος και η γυναίκα του παρακολούθησαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Γαλλίας και της Σουηδίας στο Παρκ ντε Πρενς, το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο Ντε Σταλ επηρεάστηκε τόσο πολύ από την ένταση του παιχνιδιού που πέρασε όλη τη νύχτα στο εργαστήρι του, για να εκφράσει την εμπειρία μέσα από τα χρώματα», υπογραμμίζει ο οίκος Christie’s όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο οποίος αναμένει ένα νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη από την πώληση σε δημοπρασία.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για έναν Νικολά ντε Σταλ, ο οποίος γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Νικολάι Βλαντιμίροβιτς Σταλ φον Χόλσταϊν, κατέχει ο πίνακας «Nu debout», που πουλήθηκε σε δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2018 αντί 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων (10,7 εκατ. ευρώ).

Για τον ειδικό σύμβουλο Πιέρ Μαρτέν-Βιβιέ, διευθυντή του τμήματος 20ου αιώνα του Christie’s , το «Parc des Princes» αντιπροσωπεύει μια καμπή στη σταδιοδρομία του καλλιτέχνη, όταν ήταν διχασμένος μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης.

Το έργο, το μεγαλύτερο μεταξύ αυτών που θα τεθούν στη δημοπρασία, θα παρουσιαστεί στα γραφεία του Christie’s στο Παρίσι από 11 έως 17 Οκτωβρίου.

View this post on Instagram

#Nicoladestael

A post shared by Marie-Christine Chamley (@mcchamley) on

View this post on Instagram

Sur la Route d'Uzes, Nicola de Stael

A post shared by Z Y G A (@zygaparis) on