Μαρμαροτεχνίτες, οι αφανείς ήρωες της Ακρόπολης
«Σμίλη και Μνήμη», η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων του, φωτίζοντας τις επί 40 και πλέον ετών αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Βράχο, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα
Η εικόνα της μεταφοράς της 6ης Καρυάτιδας στο Μουσείο Ακροπόλεως το 1979. Η φωτογραφία της τοποθέτησης του αντιγράφου του ιωνικού κιονόκρανου στη δυτική αίθουσα στα Προπύλαια το 2006. Η εικόνα των μαρμαροτεχνιτών να ισορροπούν πάνω σε μια θεόρατη σκαλωσιά και να χειρίζονται με ακρίβεια τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων και υλικών συντήρησης. Πάνω από 100 φωτογραφίες από το αρχείο της Επιτροπής και της Υπηρεσίας Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης παρουσιάζονται στην έκθεση «Σμίλη και Μνήμη», η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων του, φωτίζοντας τις επί 40 και πλέον ετών αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Βράχο, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα.
«Οι φωτογραφίες που εκτίθενται καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1975-2015 και αποτελούν τεκμήριο των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον Παρθενώνα, στο Ερέχθειο, στα Προπύλαια και στον Ναό της Αθηνάς Νίκης» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. «Οι εικόνες αυτές ελήφθησαν από το προσωπικό που επέβλεπε τις εργασίες».
Οπως επισημαίνει η κυρία Ελευθερίου, στις περισσότερες φωτογραφίες πρωταγωνιστούν οι μαρμαροτεχνίτες, με τις εικόνες να προβάλλουν τον ανθρώπινο παράγοντα και να αναδεικνύουν τα συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αποκατάσταση των μνημείων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενότητες της έκθεσης τιτλοφορούνται «Μόχθος», «Αυταπάρνηση», «Συναδέλφωση», «Μεράκι», «Συνεργασία» και «Καμάρι», δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη προσπάθεια, στον μόχθο, στο έργο εκείνων των χεριών που για πολλές δεκαετίες έφερε εις πέρας τις εργασίες αναστήλωσης, σε μια διαρκή πάλη με τη φθορά και τον χρόνο.
Το Βήμα της Κυριακής εμβαθύνει:
Πόσο σημαντική ήταν λοιπόν η συμβολή των μαρμαροτεχνιτών στα έργα αποκατάστασης;
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το έργο της αναστήλωσης του μνημείου της Ακρόπολης;
Ποια τα τεκμήρια των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον Παρθενώνα, στο Ερέχθειο, στα Προπύλαια και στον Ναό της Αθηνάς Νίκης»
Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικός ρεπορτάζ της Έρης Βαρδάκη στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί
- ΑΕΚ: Ο Πήλιος συμφώνησε και υπογράφει νέο συμβόλαιο
- Σεισμός στα Κύθηρα: 4,4 Ρίχτερ – Πού ήταν το επίκεντρο
- Νότια Αφρική: Μαζικές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις και φόβοι για νέο κύμα ξενοφοβικής βίας
- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ – Η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία
- Σε «κίτρινο» συναγερμό την Πέμπτη 20 περιοχές για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς
- Φωτιά στη Φθιώτιδα: Σηκώθηκαν 11 εναέρια, ήχησε το 112
- Λιακούλη στη Συνταγματική Αναθεώρηση: Ιδεολογικό χάος στη ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
- ΕΛΑΣ: Ο συνολικός πλούτος αυξάνεται, η ευημερία δεν μοιράζεται δίκαια – Ευνοείται το 1% σε βάρος του 99%
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)










![«Εθνικός Δρυμός προς Πώληση» – Ντοκιμαντέρ για το Φαράγγι της Σαμαριάς [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/Capture-259-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442