Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Pejac και τα συμβολικά έργα ελευθερίας μέσα στην φυλακή

Ο Pejac και τα συμβολικά έργα ελευθερίας μέσα στην φυλακή

Εργαζόμενος επί 10 μέρες, με τη βοήθεια έγκλειστων, ο Ισπανός καλλιτέχνης Pejac δημιούργησε μια σειρά από οπτικές εγκαταστάσεις -το «Χρυσωρυχείο»- στην Penal de El Doueso, την παλαιότερη φυλακή επί ισπανικού εδάφους.

Να στοχαστούμε για την αξία της ανθρώπινης κατάστασης μας παροτρύνει η τελευταία παρέμβαση του με έδρα τη Βαρκελώνη καλλιτέχνη δρόμου Pejac: εργαζόμενος επί 10 μέρες, με τη βοήθεια έγκλειστων, ο Ισπανός καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από οπτικές εγκαταστάσεις -το «Χρυσωρυχείο»- στην Penal de El Doueso, την παλαιότερη φυλακή επί ισπανικού εδάφους.

Η Penal de El Doueso χτίστηκε το 1907, πάνω στα ερείπια ενός φρουρίου που είχαν ανεγείρει τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, και βρίσκεται στο Σανταντέρ της Κανταβρίας, πόλη που είναι η γενέτειρα του Pejac. Στην αρχική κατασκευή ενσωματώθηκαν καινούργια στοιχεία για την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία μέσω εργασίας στην ύπαιθρο.

«Μια φυλακή είναι ένα μέρος τυλιγμένο σε σκληρή πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, νιώθω ότι έχει μια ισχυρή σουρεαλιστική φόρτιση. Είναι σαν να πρέπει να ξύσεις λίγο τους τοίχους για ν’ ανακαλύψεις την ποίηση που είναι κρυμμένη μέσα» λέει ο Σιλβέστρε Σαντιάγκο (Pejac είναι το όνομα με το οποίο είναι γνωστός, διεθνώς, ως καλλιτέχνης).

Σε μία από τις αυλές, ο Pejac φιλοτέχνησε τη «Μορφή των Ημερών», μια μεγάλη οξιά που σχηματίζουν χιλιάδες σήματα που οι φυλακισμένοι χαράζουν στους τοίχους των κελιών τους, μετρώντας τον χρόνο της έκτισης της ποινής τους (τέσσερις κάθετες γραμμές και μια διαγώνια).

View this post on Instagram

"The Shape of Days" for the GOLD MINE project at ‘El Dueso’ prison, Cantabria, Spain. “This mural speaks about perseverance as one of the most valuable virtues between El Dueso's walls. With the help of the inmates, I painted the iconic hash marks originally drawn on the walls of the cells to keep track of the days "inside". We painted thousands of them, playing with shapes and superimposing them to create volumes that finally represent the shape of an immense tree that contains the passage of time and hope. Each day inside is a day that brings you closer to the freedom and the holm oak forest behind the walls of this prison.” – Pejac #pejac #eldueso #goldmineproject #theshapeofdays Follow link in bio for more information and video.

A post shared by Pejac (@pejac_art) on

Ένα έργο συμβολικό της ελευθερίας που περιμένει έξω απ’ τους τοίχους της φυλακής. «Αυτή η τοιχογραφία μιλάει για την επιμονή ως μια από της πιο πολύτιμες αρετές μέσα στους τοίχους της El Dueso» τονίζει ο Pejac.

Στο γήπεδο μπάσκετ, ο Ισπανός καλλιτέχνης δημιούργησε μια οφθαλμαπάτη, στην οποία έδωσε το όνομα «Κρυμμένη Αξία»: μια μπασκέτα να ξεφλουδίζεται και να αποκαλύπτει δεύτερη επιφάνεια από χρυσό 22 καρατίων.

«Το παραπλανητικό οπτικό εφέ δείχνει ότι μερικές φορές ο χρυσός δεν λάμπει. Επιπλέον, μ’ αρέσει η ιδέα να μετατρέπω ένα καθημερινό αντικείμενο σε αντικείμενο πολυτελές ώστε οι έγκλειστοι να παίζουν μαζί του κάθε μέρα» εξομολογείται.

Σε έναν απ’ τους διαδρόμους της φυλακής, ο Pejac φαντάστηκε τοίχους από συρόμενες μπουκαπόρτες. Και δημιούργησε μιαν άλλη οφθαλμαπάτη, ένα πουλί να πετά ελεύθερο από τη μια άκρη στην άλλη. Τη βάφτισε «Κούφιοι Τοίχοι».

Χάρηκε ιδιαίτερα την παρέμβασή του στη ισπανική φυλακή και τη συνεργασία του με τους έγκλειστους εκεί και για έναν επιπλέον λόγο.

«Εδώ τα έργα παραμένουν απρόσιτα στο σύνηθες περιβάλλον – συλλέκτες, γκαλερίστες και φιλότεχνους. Ακόμη και με τα πολλά βοηθήματα και πηγές που μπορεί να έχει κάποιος ή κάποια, είναι σε λιγότερο προνομιακή θέση σε σύγκριση με τους φυλακισμένους» υπογραμμίζει.

Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στην Penal de El Doueso μέχρι νεωτέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024