Μοιάζει σαν το γνωστό κόλπο των ταχυδακτυλουργών. Ενας λαγός βγαίνει ξαφνικά μέσα από ένα καπέλο που, προηγουμένως, όλοι έχουν δει ότι είναι άδειο. Κανείς βεβαίως δεν πιστεύει ότι ο λαγός εμφανίστηκε από το πουθενά ως διά μαγείας ή χάρη στην υπερφυσική δύναμη του «μάγου». Τον χειροκροτούν όμως. Ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια που δεν το έχουν ξαναδεί.

Κάποτε ωστόσο και τα πιτσιρίκια μεγαλώνουν. Και πόσες πια φορές να δουν, μικροί και μεγάλοι, το ίδιο κόλπο. Αρχίζουν να το βαριούνται. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο ταχυδακτυλουργός το κάνει και το ξανακάνει ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κανένα τρικ πίσω από όλο αυτό και ότι ο λαγός συντίθεται στον αέρα όταν εκείνος κουνήσει  το μαγικό του ραβδί.

Μπορεί μάλιστα να βγάλει δεκάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια, δισεκατομμύρια λαγούς από το ίδιο καπέλο. Για την ακρίβεια 377 δισ. Να γεμίσει τη χώρα λαγουδοτροφεία. Ε, τότε εξανίστανται ακόμη και τα πιτσιρίκια.

Θυμίζει ακόμη και εκείνη την παλιά ελληνική ταινία. «Ο Θόδωρος και το δίκαννο». Σε κάθε δυσκολία, κάθε φορά που έφτανε σε αδιέξοδο ως προς τη συνεννόηση με την κόρη του, κάθε φορά που εξαντλούσε τα λογικά επιχειρήματά του, ο Μίμης Φωτόπουλος φώναζε στη γυναίκα του «Βαρβάρα, το δίκαννο».

Ε, κάπως έτσι έχει καταντήσει και το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ιδιαίτερα με την παρούσα κυβέρνηση – από τότε ακόμη που ήταν ελάσσων αντιπολίτευση – αλλά και με όποιον θεωρούσε βολικό αυτό το τρικ επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Οταν έπρεπε να ανέβουν τα πλήθη, να σπαρταρίσουν από τον θαυμασμό τους για τον «μάγο», τσουπ! έβγαιναν από το ημίψηλο οι πολεμικές αποζημιώσεις που μας χρωστάει η Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενα θέμα που θεωρείται λήξαν νομικά και πολιτικά.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, μάλιστα, μέσα στον πανικό των επικείμενων εκλογών, έβαλε μέσα και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτέλεσμα; Οι Γερμανοί γελούν. Σε λίγο νομίζω ότι θα γελάνε και οι λαγοί. Και τα δίκαννα.