Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Μία ιστορική εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Μία ιστορική εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου βάζει η εκλογή του τουρκοκύπριου πανεπιστημιακού, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωκοινοβούλιο, με το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και επιθέσεις εναντίον του από τον τουρκικό Τύπο.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου βάζει η εκλογή του τουρκοκύπριου πανεπιστημιακού, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωκοινοβούλιο, με το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και επιθέσεις εναντίον του από τον τουρκικό Τύπο.

Η εκλογή Νιαζί και μάλιστα εν μέσω της πλέον σοβαρής κρίσης με την Τουρκία από το 1974, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, στη Λευκωσία και στα κατεχόμενα, που μάλλον ενόχλησε πολλούς. Ένα μήνυμα ενότητας, στο πνεύμα της κοινής διακυβέρνησης και απαίτηση για μία λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί.

Ένα μήνυμα που προφανώς βρήκε στόχο, αφού η φιλοκυβερνητική Χουριέτ, αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο για τη σημασία της εκλογής του τουρκοκύπριου, που προτίμησε μετά την εισβολή να μείνει στο «νότο» και να μην μετακομίσει στο «βορά», σύμφωνα και με την «διευθέτηση» του ΟΗΕ.

Για τη Χουριέτ μάλιστα ο Νιαζί «υπήρξε πάντοτε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τους τουρκοκύπριους», ενώ υπογραμμίζει ότι «η υποψηφιότητά του είχε εκληφθεί από τους εθνικιστές Τουρκοκύπριους ως φυσική συνέπεια του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Στο παρελθόν, μαζί με το CTP (και το ΑΚΕΛ), ο Κιζίλγιουρεκ ήταν ένθερμος αντίπαλος των Τουρκοκυπρίων που λάμβαναν μέρος ως υποψήφιοι στις ελληνοκυπριακές εκλογές».

Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας σημειώνει ότι κάποιοι ίσως αξιοποιήσουν τον Κιζίλγιουρεκ για να προωθήσουν την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού με δεδομένο ότι η «κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου», ζήτησε από τον Ακιντζί να προσαρμοστεί στην «νέα πολιτική πραγματικότητα», ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής θα έχει πολύ περιορισμένη απήχηση στα κατεχόμενα.

Την ίδια στιγμή ο Κιζίλγιουρεκ δέχεται επιθέσεις και από ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, που του θέτουν ερωτήματα ποια στάση θα κρατήσει στο Ευρωκοινοβούλιο και σε θέματα που ενδεχομένως τεθούν όπως το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με κατεχόμενα, στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σαφή θέση και είναι αρνητική.

Οι αντιδράσεις από τον τουρκικό Τύπο καλλιεργούν κλίμα, με στόχο να κεντρίσουν και την προσοχή των ελληνοκύπριων εθνικιστών, σημειώνοντας ότι η εκλογή του ίσως να σηματοδοτήσει την ανάδειξη των τουρκοκύπριων σε ρυθμιστή και για τις εθνικές εκλογές…

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Κιζίλγιουρεκ δεν εξελέγη από τους τουρκοκύπριους, αλλά από τους ελληνοκύπριους κυρίως, αφού έλαβε συνολικά 25.051 σταυρούς προτίμησης και οι τουρκοκύπριοι που προσήλθαν στις κάλπες ήταν συνολικά 5.604.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογή του είναι ιδιαίτερης σημασίας και ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το 1974.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024