Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσδώσει λίγο πριν τις κάλπες χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα που ανακοίνωσε προκειμένου να «δελεάσει» δυσαρεστημένους ψηφοφόρους αλλά και να κερδίσει ψήφους από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων,  με τον Αλέξη Τσίπρα να αναγκάζεται  να συρθεί σε πρόωρες εκλογές μετά τη βαριά ήττα με εννέα και πλέον μονάδες .

Η πλειοψηφία των Ελλήνων έστειλε εκκωφαντικά μηνύματα στο κυβερνών κόμμα, στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και επί της ουσίας οδήγησαν τον πρωθυπουργό – παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και διαφορετικές εισηγήσεις – να προαναγγείλει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών με την 30η Ιουνίου να φαντάζει ως η πιο πιθανή ημερομηνία.

Η βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ – παρά το μπαράζ προεκλογικών παροχών – και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε το 24% ήταν κάτι που δεν είχε προβλεφθεί ούτε από τα πιο απαισιόδοξα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καθώς όλοι ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να γυρίσουν μερικώς το… παιχνίδι, να οδηγηθούν σε μία διαχείριση ήττα στις ευρωεκλογές και εν συνεχεία να τα… δώσουν όλα με νέο γύρο παροχών προκειμένου να πάρουν κεφάλι στη μάχη των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί fake δημοσκοπήσεων  κατέρρευσε και αυτό με πάταγο με τον πρωθυπουργό να έρχεται αντιμέτωπος με τις αδιέξοδες πολιτικές που ο ίδιος εφάρμοσε.

Ο κ. Τσίπρας, είδε το λαό της Μακεδονίας να τιμωρεί το κυβερνών κόμμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είδε να καταψηφίζει τη Ρένα Δούρου  για την τραγωδία στο Μάτι, είδε τους συνταξιούχους τους οποίους επιχείρησε να δελεάσει την τελευταία στιγμή βάζοντας όπως είπε ο ίδιος την «13η σύνταξη» στο ψηφοδέλτιο της 26ης Μαϊου  να εμπιστεύονται τη ΝΔ και να γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν όμως μόνο οι συνταξιούχοι. Και άλλες κοινωνικές ομάδες  αποδοκίμασαν συνολικά το κυβερνητικό έργο, δείχνοντας πως δεν πείστηκαν από τα μέτρα ελάφρυνσης στο παρά πέντε των εκλογών.

Η προσπάθεια ανάσχεσης της μεγάλης λαϊκής δυσφορίας και αγανάκτησης για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε το κυβερνών κόμμα δεν έπεισε πολλούς.  Η πολιτική που οδήγησε στα υπέρογκα υπερπλεονάσματα και στην ευημερία των αριθμών την οποία είχε αποδεχτεί πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, πλήγωσε τόσο των σκληρό πυρήνα των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και όσους ψηφοφόρους είχαν πιστέψει τον Αλέξη Τσίπρα στην προηγούμενη εκλογική μάχη.

«Δεν πρόκειται να αποδράσω»

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη βαριά ήττα στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων και αμέσως μετά να παρουσιάσει, όπως είπε, ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές,  έθεσε το δίλημμα στους Έλληνες για την επόμενη μέρα. «Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε».

Σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί σε όσους ψηφοφόρους πλήγωσε όλα αυτά τα χρόνια οπότε και εφάρμοσε κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως  «ο λαός υπήρξε πάντοτε το μοναδικό μας στήριγμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας  ότι απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «με ειλικρίνεια και ζητάμε την καθαρή εντολή τους».

Πώς έφτασε στην απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα και μόλις άρχισε να διαφαίνεται ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική, δέχθηκε εισηγήσεις σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες  ακόμη και για να ολοκληρώσει την τετραετία.

Ωστόσο φέρεται πως ο ίδιος αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διότι φοβόταν ότι μία  ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση μετά από τέσσερις μήνες, ενδεχομένως θα μπορούσε να βγάλει μία ΝΔ αυτοδύναμη, με μία διαφορά ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές.