Το επόμενο κρίσιμο βήμα στη νομοθετική πορεία του «EastMed Act» έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι στις ΗΠΑ με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πλέον βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και απολαύει της διακομματικής στήριξης ορισμένων από των πιο βασικών ηγετών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο

Πρόκειται για νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού

Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης, ο οποίος εκλέγεται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στη Φλόριντα, αποκάλυψε πως έχει μιλήσει στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για τη σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο… Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με τη σημασία) του νομοσχεδίου… Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ», ανέφερε.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Ντέιβιντ Σίσιλιν από την πολιτεία του Ροντ Αιλαντ, έκανε λόγο για την πραγματική ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι το «EastMed Act» θα απελευθερώσει τη δυναμική των περιφερειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η «μακρόχρονη συμμαχία» με την Κυπριακή Δημοκρατία

Οπως εξήγησε, η κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία για τα F-35 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την «μακρόχρονη συμμαχία» και «σχέση» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική μέρα και όπως είπε ο Τεντ Ντόιτς (το νομοσχέδιο) είναι διακομματικό και προσβλέπουμε στην υπερψήφισή του».

Κάνοντας επίσης λόγο για «μια σπουδαία μέρα στο Καπιτώλιο», ο βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς, υπογράμμισε ότι το «East Med» θα βοηθήσει την τετραμερή περιφερειακή συνεργασία να πάει στο επόμενο επίπεδο.

«Θα ενισχύσει μια ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ό,τι υπάρχει, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε.

Ικανοποίηση HALC και AJC

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, διαπίστωσε ότι υπάρχει «νέα δυναμική», τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διακομματικός χαρακτήρας του «EastMed Act» και το γεγονός ότι πλέον έχει κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το «EastMed Act». Το νομοσχέδιο έχει αρχίσει να αποκτά πραγματική δυναμική. Νομίζω ότι θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και βεβαίως τόσο από το HALC όσο και από το AJC θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του» είπε ο κ. Ζεμενίδης.

Από την πλευρά της, η Julie Rayman, διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC (American Jewish Committee) υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ» τόνισε η κα Rayman.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας