«Βασική μας αντίληψη είναι ότι ο πολιτισμός – μέρος αυτού είναι και το βιβλίο – δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς. Πρέπει να είναι υπόθεση των πολλών και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους οικονομίας της αγοράς, με όρους κερδοφορίας», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου.

Αναφερόμενος στην πολιτική του δήμου στα ζητήματα του πολιτισμού και του βιβλίου ο κ Σοφιανός ανέφερε: «δεν είναι ευθύνη μόνο του απερχόμενου δημάρχου η λειτουργία του δήμου ως επιχειρηματία, που προσαρμόζεται στις ευρω-ενωσιακές κατευθύνσεις σε όλους τους τομείς, που κάνει δουλειές με τις ΜΚΟ και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», που λειτούργησε μέσω των ιδρυμάτων Λάτση και Νιάρχου και το «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν άφησε καμία υποδομή στην πόλη, δεν άγγιξε κανέναν Αθηναίο, πλην των ΜΚΟ, των εταιρειών και των σχημάτων που έκαναν διάφορα event πλαισιώνοντας τις σχετικές εκδηλώσεις».

Ο κ. Σοφιανός πρόσθεσε ότι «στη συζήτηση που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο για την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για λογοτεχνικούς περιπάτους, για σηματοδότηση μιας σειράς μνημείων του προηγούμενου αιώνα που δένονται με τη λογοτεχνία – και έχει πολλά στην Αθήνα – ώστε να μάθει ο Αθηναίος και το παιδί του τις γειτονιές που έζησε π.χ. ο Παπαδιαμάντης, για να μάθει τι ήταν η Δεξαμενή, τι ήταν το πατάρι του Λουμίδη. Να τιμήσεις τους σημαντικούς λογοτέχνες, που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη μας και μέσα από αυτά να καλλιεργείται και ένα κλίμα, να προσεγγίσει ο κόσμος το βιβλίο».

Ακόμη σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία αν ο δήμος αντιλαμβάνεται ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, ο Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών, το σωματείο των εμποροϋπαλλήλων, αυτές οι συλλογικότητες της πόλης πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των πρωτοβουλιών, να έχουν χρόνο στο δημοτικό ραδιόφωνο, πρέπει μια σειρά πράγματα να γίνονται συντονισμένα και να αξιοποιείται η μεγάλη υποδομή που έχει ο δήμος της Αθήνας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr