Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγία των Παρισίων : Εξαπλώνεται η πυρκαγιά - Κραυγή αγωνίας από τους πυροσβέστες

Παναγία των Παρισίων : Εξαπλώνεται η πυρκαγιά – Κραυγή αγωνίας από τους πυροσβέστες

Εικόνες καταστροφής σκορπούν θλίψη σε όλον τον κόσμο. Η Παναγία των Παρισίων, ένα ιστορικό μνημείο - σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας, έχει παραδοθεί στις φλόγες. Ήδη έχει καταρρεύσει η οροφή, ενώ καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες να διασωθούν κειμήλια. Ολονύχτιο θρίλερ

Τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι φλόγες, που ξεκίνησαν το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Τις τελευταίες ώρες, τιτάνιες προσπάθειες καταβάλουν οι πυροσβέστες, με την πυρκαγιά να εξαπλώνεται, ενώ αγωνία επικρατεί για τα ιστορικής σημασίας έργα τέχνης που βρίσκονται στο χώρο. Τα πρώτα μηνύματα, πάντως, από τις Αρχές δεν είναι αισιόδοξα.

«Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να την σβήσουμε» λένε οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Παναγία των Παρισίων. Η φωτιά εξαπλώνεται αυτήν την ώρα, καθώς σε πλάνα του BBC φαίνεται μία εστία φωτιάς στον έναν από τους δύο πύργους που βρίσκονται στην πρόσοψη της εκκλησίας.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού «δεν είναι δεδομένη» παρά την κινητοποίηση περίπου 400 πυροσβεστών, δήλωσε ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ.

«Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, από έξω αλλά και από μέσα, για να προσπαθήσουν να σώσουν αυτό το κτίριο, πράγμα που είναι προς το παρόν δεδομένο».

«Καθώς μιλάμε, η πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί» δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σχεδόν τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήσω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς» δήλωσε ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Γκολε, διοικητής πυροσβεστικής του Παρισιού.

Παράλληλα, δημοσιογράφος του Paris Match υποστηρίζει ότι ο θησαυρός του καθεδρικού, στον οποίο περιλαμβάνονται το αγκάθινο στεφάνι που φορούσε ο Ιησούς Χριστός και τα ιερά κειμήλια, έχει διασωθεί.

https://twitter.com/KoliaDelesalle/status/1117865987670364160

Δείτε ζωντανά εικόνα από την Παναγία των Παρισίων:

Παραδομένη στις φλόγες η εκκλησία

Νωρίτερα, πλάνα κατέγραψαν την κατάρρευση του κωδωνοστασίου του ναού, καθώς και την κατάρρευση της οροφής του ναού.

Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τις Αρχές οι οποίες βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να περιορίσουν τις τεράστιες καταστροφές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνεται και το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

«Τα πάντα καταρρέουν» δήλωσε αστυνομικός κοντά στο σημείo, καθώς ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού συνέχιζε να καίει.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό ναό το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

Στην περιοχή έσπευσε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τροποποιώντας το πρόγραμμά του λόγω της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Ελιζέ. Ενα πρώτο σχόλιο για την μεγάλη καταστροφή έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας μέσω twitter.

Στο μήνυμά του, o γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως «η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.

La cathédrale de Notre-Dame de Paris en proie aux flammes.En savoir plus: https://sptnkne.ws/mkHF

Δημοσιεύτηκε από Sputnik France στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Παγκόσμια θλίψη

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις τραγικές αυτές εξελίξεις. Με μηνύματα τους στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματά τους, βλέποντας τη Notre Dame στις φλόγες, ενώ τις προσευχές τους στέλνουν ηγέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν» δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε» πρόσθεσε.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.

Τη φρίκη του για την πυρκαγιά, προτρέποντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να «δράσουν γρήγορα», εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να σβήσει. Πρέπει να δράσετε γρήγορα» ανέφερε σε tweet του ο Τραμπ.

Την οδύνη της εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

Και η Τερέζα Μέι εξέφρασε τη συμπαράσταση της στον γαλλικό λαό και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά.

«Η σκέψη μου απόψε είναι στο γαλλικό λαό και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που πολεμούν την τρομερή πυρκαγιά στο καθεδρικό ναό του Notre-Dame», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Παναγία των Παρισίων καταστράφηκε και μαζί της αιώνες ιστορίας

Η διάσημη Παναγία των Παρισίων, ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, έστεκε υπερήφανη στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, όρθια για αιώνες. Γλίτωσε από πολέμους και φυσικές καταστροφές για να καταστραφεί τελικά, εν έτει 2019, από μία πυρκαγιά- τα υπερσύχρονα αντιπυρικά συστήματα δεν κατάφεραν να σώσουν το εμβληματικό ναό, ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού σε όλο τον κόσμο.

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της 15ης Απριλίου στο εσωτερικό του ναού εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο το ξύλινο σκελετό της εκκλησίας, που άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε τα μέσα του 13ου αιώνα.

Μέσα σε σχεδόν δύο ώρες η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο – σαν βέλος – του καθεδρικού ναού κατέρρευσαν ενώ οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιο σοκ.

Το 1963, η πρόσοψη του καθεδρικού ναού καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης και βρωμιάς, επιστρέφοντας στο αρχικό της χρώμα.

Μια άλλη εκστρατεία καθαρισμού και αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων πραγματοποιήθηκε από το 1991 – όταν και ο ναός εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο – έως το 2000.

Το 2013 – έπειτα από δύο αιώνες – ο περίφημος καθεδρικός ναός απέκτησε 9 νέες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλιές και χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, για να ακούσουν τον καινούριο ήχο.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024