Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Άμεση προτεραιότητα η εξίσωση των επιτοκίων για χρέη από και προς το Δημόσιο

Μητσοτάκης: Άμεση προτεραιότητα η εξίσωση των επιτοκίων για χρέη από και προς το Δημόσιο

«Άμεση προτεραιότητα μας είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακρίνοντας τη σχετική διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση

«Άμεση προτεραιότητα μας είναι η εξίσωση των επιτοκίων για ληξιπρόθεσμα χρέη από και προς το Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί δραστικά το βάρος για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ειδησεογραφικό site «tomanifesto.gr», κατακρίνοντας τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για μείωση στο μισό του επιτοκίου που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο για ληξιπρόθεσμα χρέη του προς ιδιώτες.

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυτή την εβδομάδα το «κούρεμα» του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα κρατικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας προκλητικά ότι η συντριπτική πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.»

» Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διορθώσει αμέσως αυτήν την αδικία, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου υπερημερίας για οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο ώστε αυτό να διαμορφωθεί στο επίπεδο του αντίστοιχου επιτοκίου το οποίο επιβαρύνει το Δημόσιο. Θα αποκαταστήσουμε την ίση μεταχείριση ιδιωτών και Δημοσίου για να πάμε, όλοι μαζί, επιτέλους την Ελλάδα μπροστά».

Η δήλωση, όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, έγινε με αφορμή το γεγονός ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες μήνα με τον μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76% και οι τόκοι αρχίζουν να «τρέχουν» από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

«Η κυβέρνηση ωστόσο αντί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα έφερε στη Βουλή διάταξη η οποία μειώνει το επιτόκιο του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα ληξιπρόθεσμα χρέη του. Το περιόρισε μάλιστα στο μισό, από το 6% στο 3% ετησίως. Έκανε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η οικονομία», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά την επίθεση που δέχθηκε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη διάταξη αυτή η η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε χαρακτηριστικά: «Για την τοκοφορία των πολιτών το ακούω. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε».

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024