Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε από την αντιπολίτευση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την διάταξη που μειώνει κατά 50% τους τόκους που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο για ληξιπρόθεσμα χρέη του προς ιδιώτες.

«Όταν όμως ο ιδιώτης οφείλει στο δημόσιο πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο. Αυτό είναι στρέβλωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δει σοβαρά το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΝΔ) κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαρατάξη εξήγησε πως το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να λάβει πρόνοιες και για τους πολίτες.

«Ο έρμος πολίτης που χρωστάει στο δημόσιο με τι επιτόκιο λογίζεται η υποχρέωσή του; Τριπλάσιο. Κοντά στο 8,76%. Άρα όταν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μαζέψει μία δαπάνη πρέπει να σκέφτεται και τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος.

Αντικρούοντας τα πυρά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε χαρακτηριστικά: «Για την τοκοφορία των πολιτών το ακούω. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε».

Σημειώνεται ότι με την επίμαχη ρύθμιση προβλέπεται μείωση στο 3% από 6% στους τόκους, με τους οποίους επιβαρύνεται το κράτος για οφειλές προς ιδιώτες όταν τις καθυστερεί και στο τέλος υποχρεώνεται να τις πληρώσει, χωρίς όμως αντίστοιχη πρόβλεψη για μείωση των τόκων των ιδιωτών που χρωστούν στο δημόσιο.

Γράψτε το σχόλιο σας