Νέο τρικ: «Κούρεμα» για χρέη του Δημοσίου στους πολίτες
Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του τόκου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τόκο που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες που χρωστούν στο κράτος.
Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του τόκου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τόκο που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες που χρωστούν στο κράτος.
Σύμφωνα με την νομοθεσία το δημόσιο όταν χρωστάει σε ιδιώτες ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να πληρώνει και τόκο 6%. Οι διατάξεις ισχύουν, τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν, το υπουργείο Οικονομικών δεν πληρώνει ούτε τις οφειλές του, ούτε τον τόκο και τώρα έρχεται και κόβει στο μισό το επιτόκιο.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό προβλέπεται το «μαχαίρι» του επιτοκίου για τις οφειλές του δημοσίου και όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση: «το ισχύον σήμερα νόμιμο επιτόκιο για οφειλές του δημοσίου, ύψους 6% ετησίως , εκτός του γεγονότος ότι κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, λόγω του αμετάβλητου χαρακτήρα του, δεν προσαρμόζεται στο εκάστοτε χρηματοοικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης».
Έτσι, με τις νέες διατάξεις μειώνεται το επιτόκιο από το 6% σε 3%. Αντίθετα καμιά αλλαγή δεν προβλέπεται στον τόκο που βάζει το Δημόσιο στους φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Όταν οι ιδιώτες οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σε 8,76% το χρόνο ή 0,73% κάθε μήνα, ενώ επιβάλλεται από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.
- Άρσεναλ, η τέχνη του να υποφέρεις
- Βουλή: Κλήση Τζαβέλλα στη Θεσμών και Διαφάνειας ζητά η Κωνσταντοπούλου – Πιέσεις της αντιπολίτευσης να στηριχθεί η εξεταστική για υποκλοπές
- Κυκλοφόρησε το πρώτο trailer της ταινίας για τη ζωή του Άντονι Μπουρντέν
- Επίδομα Παιδιού Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα την Παρασκευή 8 Μαΐου
- Ο Δήμος Αμυνταίου ξανά στον σιδηροδρομικό χάρτη
- To Ντουμπάι κλείνει και Οκόμπο!
- Ryanair: Ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι κλείνει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη – Το «παράθυρο» που αφήνει
- Ιταλία: Παγώνια προκαλούν εμφύλιο σε χωριό – «Δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε από τις κραυγές»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)


























![Ασφυξία από τα ενοίκια – Πού έχουν φτάσει οι τιμές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/4421181-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442