Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει να είσαι Σουμάχερ

Τι σημαίνει να είσαι Σουμάχερ

Ο νεαρός Σουμάχερ, στις αρχές του χειμώνα έγινε μέλος της ακαδημίας οδηγών της Ferrari, προτιμώντας την ιταλική ομάδα από τη Mercedes που επίσης τον ήθελε

Οποιος αγαπάει τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ειδικά αυτόν της Formula 1, δεν μπορεί να μην ένιωσε ένα σκίρτημα στην καρδιά όταν έμαθε ότι ο γιος του Μίκαελ Σουμάχερ, ο εικοσάχρονος Μικ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ferrari, θα οδηγήσει αρχικά το μονοθέσιο της Σκουντερία (SF90) την επόμενη Τρίτη 3 Απριλίου, και μια μέρα μετά το μονοθέσιο της Alfa Romeo Racing (C38). Και τα δυο στην πίστα του Μπαχρέιν.

Ακαδημία

Ο νεαρός Σουμάχερ, στις αρχές του χειμώνα έγινε μέλος της ακαδημίας οδηγών της Ferrari, προτιμώντας την ιταλική ομάδα από τη Mercedes που επίσης τον ήθελε. Θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη Formula 2 με τα χρώματα της Prema. O εναρκτήριος αγώνας λαμβάνει χώρα στην πίστα του Μπαχρέιν. Υστερα από αυτόν ο Μικ θα έχει την ευκαιρία να τεστάρει τα μονοθέσια της Ferrari και της Alfa Romeo και οι καθηγητές του θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν εν δράσει σε δυο σούπερ αυτοκίνητα για να τσεκάρουν την πρόοδό του. Κι όλα αυτά δεν θα ήταν καθόλου παράξενα αν ο Μικ δεν είχε στο σπίτι ένα πατέρα, που είναι μεν θρύλος του αθλήματος, αλλά και που εδώ και χρόνια δεν μπορεί να ζήσει μια κανονική ζωή. Πιθανότατα η ιστορία του άτυχου πατέρα πείσμωσε τον γιο. Στην οικογένεια Σουμάχερ φαίνεται πως πρέπει να υπάρχει κάποιος εν ενεργεία πρωταθλητής. Και κάποιος για τον οποίο η μαμά Σουμάχερ να ανησυχεί.

Στρες

Στον αθλητισμό υπάρχουν οι γιοι, που χαίρονται να ακολουθούν τον δρόμο του μπαμπά τους κι αυτοί που δεν θέλουν να ακούν, καθώς θυμούνται το στρες του. Πολύ συχνά γιοι διαδέχονται μπαμπάδες σε σπορ που απαιτούν σωματικά προσόντα – στο μπάσκετ π.χ. είναι σύνηθες φαινόμενο. Πριν από πολλά χρόνια είχαν συναντηθεί αντίπαλοι στο παρκέ ο μεγάλος Ντίνο Μενεγκίν με τον γιο του Αντρέα: οι Ιταλοί είχαν κάνει ένα ασήμαντο ματς (ούτε θυμάμαι σε ποιες ομάδες αγωνίζονταν οι δυο) αληθινό οικογενειακό δράμα. Είναι τελείως λογικό να παίζουν μπάσκετ ακολουθώντας διάσημους μπαμπάδες η κόρη του Παναγιώτη Φασούλα ή ο γιος του Νίκου Φιλίππου: κόλλησαν στο σπίτι το υπέροχο μικρόβιο. Στο ποδόσφαιρο είναι λιγότερο διαδεδομένο γιατί τα παιδιά των διάσημων γιων δεν έχουν το αβαντάζ των σωματικών προσόντων.

Εδώ νομίζω πως το μυστικό της επιτυχίας έχει να κάνει συχνά από τον τρόπο ενασχόλησης του μπαμπά με τον γιο. Ο Πάολο Μαλντίνι π.χ. κληρονόμησε από τον μπαμπά Τσέζαρε το μεγάλο τσαγανό που χαρακτήρισε τις καριέρες και των δύο. Πάντα πίστευα πως ο Ανθιμος Καψής μεγάλωσε τον Μιχάλη Καψή με τέτοια προσοχή και αυστηρότητα, ώστε ο Μιχάλης παίρνοντας κατά γράμμα τις συμβουλές του μπαμπά έγινε πρωταθλητής Ευρώπης.

Σπίτι

Το σπίτι παίζει πάντα ρόλο σε πολλές ιστορίες πρωταθλητών: όταν ο μπαμπάς και η μαμά μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν σε ένα παιδί την αγάπη τους για το σπορ οι πιθανότητες το παιδί να τους ξεπεράσει είναι μεγάλες – δεν είναι θέμα DNA, είναι κυρίως θέμα παιδείας. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς π.χ. είναι αμφίβολο αν θα γινόταν ο σπουδαίος τενίστας που έγινε, αν στο σπίτι του το τένις δεν ήταν αντικείμενο καθημερινών συζητήσεων. Ανάλογα οικογενειακή είναι και η ιστορία της Μαρίας Σάκαρη: η μαμά Αγγελική είναι βέβαιο ότι ασχολήθηκε αρκετά μαζί της.

Η επιμονή ενός μπαμπά μπορεί να κάνει μια κόρη να αγαπήσει ακόμα και τη σκοποβολή – σπορ που δεν ταιριάζει σε κοριτσάκια, αλλά φέρνει μετάλλια: δείτε την Αννα Κορακάκη. Φυσικά όταν ο μπαμπάς είναι φτασμένος η πιθανότητα να πέσει το μήλο κάτω από τη μηλιά είναι μεγάλη, αλλά και το βάρος του ονόματος τρομακτικό. Ο Γιόρντι Κρόιφ εμφανίστηκε ως γιος του Γιόχαν κι αυτός ήταν τελικά ο μόνος τίτλος που κέρδισε.

Η λάμψη του μπαμπά παίζει πάντα ρόλο, αλλά στην ιστορία των Σουμάχερ αυτή η λάμψη ήταν μάλλον λιγοστή, όταν ο Μικ αποφάσισε να πάρει κυριολεκτικά τον δρόμο του πατέρα του. Το περίφημο ατύχημα του γερμανού παγκόσμιου πρωταθλητή έλαβε χώρα στις 29 Δεκεμβρίου 2013: τότε ο Μίκαελ, κάνοντας σκι στις Αλπεις, είχε τον τραυματισμό που τον άφησε καρφωμένο σε ένα κρεβάτι με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο Μίκ ήταν τότε 13 χρόνων: εκεί που οι άλλοι έβλεπαν ένα χτυπημένο από τη μοίρα παγκόσμιο πρωταθλητή, αυτός έβλεπε έναν πατέρα σε κώμα.

Μόνος

Αν έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία αυτή είναι γιατί ο Μικ Σουμάχερ, μολονότι κουβαλάει ένα τεράστιο επίθετο, παιδεύεται πραγματικά να κάνει καριέρα μόνος του – σαν ο μπαμπάς του να υπήρξε για όλους τους άλλους, αλλά όχι για τον ίδιο.

Οταν αυτός αποφάσισε να μπει και να οδηγήσει το πρώτο καρτ στα δεκαπέντε του, ο μπαμπάς δεν μιλούσε καν. Δεν του έδωσε ποτέ καμία συμβουλή για τον κόσμο των μηχανοκίνητων, μολονότι τον ήξερε όσο κανείς. Ο Μικ κουβαλούσε, κουβαλάει ένα επίθετο που πιθανότατα του άνοιξε πόρτες, αλλά στερήθηκε όλες τις πατρικές συμβουλές. Είναι να απορείς με τη δύναμή του, αλλά και με την απόφασή του να μπει για να κάνει καριέρα σε έναν χώρο όπου διαρκώς οι άνθρωποι μιλάνε για τον πατέρα του με σεβασμό μεν, πλην όμως σαν αυτός να έχει πεθάνει! Ενώ ο Μικ ξέρει τη μάχη που δίνει για να επιστρέψει στη ζωή.

Δηλώσεις

Ο Μικ Σουμάχερ ξεκινά να τρέχει με τα μονοθέσια ενώ δίπλα του οι άνθρωποι έχουν κηδέψει ζωντανό τον πατέρα του. Τα τελευταία τρία χρόνια που αυτός εκπαιδεύεται, περνώντας από τα καρτ στην Ακαδημία της Ferrari, ακούει τους πάντες να αναφέρονται σε αυτόν, όπως σε όσους έφυγαν από τη ζωή άδικα και γρήγορα. Ακούει δηλώσεις σπουδαίων οδηγών, φίλων και αντιπάλων του μπαμπά, αλλά και συνεργατών του, που πλημυρίζουν από σεβασμό στη μνήμη του. «Θα είναι για πάντα ο ήρωάς μου, μου λείπουν απίστευτα πολύ οι συμβουλές του» έχει πει ο Σεμπάστιαν Φέτελ. «Ακόμα κι αν τον ξεπεράσω σε νίκες και κατακτήσεις των τίτλων, αυτός θα παραμείνει ο καλύτερος» τονίζει ο Λουίς Χάμιλτον.

«Ενας δάσκαλος» λέει κάθε φορά που αναφέρεται σε αυτόν ο Φελίπε Μάσα. «Εζησα μαζί του τις πιο αξέχαστες στιγμές της ζωής μου» υπογραμμίζει ο Μίκα Χάκινεν. «Τον θυμάμαι κυρίαρχο, νικητή, καταπληκτικό όχι μόνο με το τιμόνι στα χέρια, αλλά και με την μπάλα στα πόδια. Ηταν ένας σταρ ακόμα κι όταν έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε» τονίζει ο Γιάρνο Τρούλι. «Υπήρξε ένας αξέχαστος αντίπαλος, ο μόνος ίσως που σε έκανε να νοιώθεις αληθινά σπουδαίος, όταν κατάφερνες να τον αφήσεις πίσω σου» παραδέχεται ο Τζιανκάρλο Φισικέλα. Ισως ο Μικ αποφάσισε να γίνει οδηγός αγώνων για να τους θυμίσει ότι ο Σουμάχερ ζει. Και για να τους δείξει τι σημαίνει να είσαι Σουμάχερ.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024