Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγοράζουν Ελλάδα

Αγοράζουν Ελλάδα

Για πρώτη φορά ξένος κατασκευαστικός όμιλος - οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest BV - αποκτά πλειοψηφική μετοχική σχέση σε ελληνική εταιρεία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ξοδεύοντας για το 30% αθροιστικά περίπου 150 εκατ. ευρώ

Η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά μπαίνει πάλι στο ραντάρ των επενδυτών. Ως πρόδρομος των οικονομικών εξελίξεων το Χρηματιστήριο Αθηνών φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως για το 2019. Προεξοφλεί ένα επενδυτικό booming που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται. Οι υποτιμημένες αξίες λόγω της πολύχρονης κρίσης, η γεωπολιτική θέση της χώρας, η εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια και για πολλούς η επερχόμενη πολιτική αλλαγή με μια κυβέρνηση πιο φιλική στις επενδύσεις έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ξένους, αλλά και έλληνες επιχειρηματίες σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.

Για πρώτη φορά ξένος κατασκευαστικός όμιλος – οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest BV – αποκτά πλειοψηφική μετοχική σχέση σε ελληνική εταιρεία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ξοδεύοντας για το 30% αθροιστικά περίπου 150 εκατ. ευρώ. H Ιnvel είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμά της για να αποκτήσει το 32,6% της Πανγαία καταβάλλοντας στην Εθνική Τράπεζα 400 εκατ. ευρώ. Ξένοι όμιλοι σχεδιάζουν να επενδύσουν 3,5 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακόμη και για πλωτά αιολικά πάρκα. Το fund της Oaktree που έχει επενδύσει στην Ελλάδα στον τουρισμό έχει έρθει σε συμφωνία με την πλειοψηφία των μετόχων του Ιασώ για την εξαγορά των ποσοστών τους προσφέροντας ένα υψηλό premium. Και οι έλληνες επιχειρηματίες όμως δημιουργούν με τις πρωτοβουλίες τους αξία για τις εταιρείες τους. Για παράδειγμα, η Sunlight του ομίλου Γερμανού είναι έτοιμη να παράξει την πρώτη μπαταρία λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης από το εργοστάσιο της Ξάνθης και ο όμιλος της Viohalco επενδύει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για νέες γραμμές παραγωγής.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω είναι καλά νέα και μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας, αλλά προς το παρόν δεν αγγίζουν την τσέπη των πολιτών. Των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος (τραπεζικά δάνεια και οφειλές στο Δημόσιο) που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών στην Εφορία και στα Ταμεία σε 120 δόσεις, οι πραγματικές ελαφρύνσεις από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες γα την εξυπηρέτηση των χρεών και κυρίως η δημιουργία εντελώς νέων έργων (greenfields projects) όπως αυτό του Ελληνικού που θα τονώσει την απασχόληση θα κάνουν τη διαφορά και θα ενισχύσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024