Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Οι δυο προτάσεις που «νίκησαν» τη Συμφωνία της Μέι

Brexit : Οι δυο προτάσεις που «νίκησαν» τη Συμφωνία της Μέι

Διάφοροι βουλευτές υπέδειξαν ότι οι δύο προτάσεις, μολονότι δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας, κατάφεραν πάντως να συγκεντρώσουν περισσότερα «ναι» απ' ό,τι η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Στις ψηφοφορίες της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων, πιθανόν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – όχι μόνο από άποψη ψήφων – συγκέντρωσε η πρόταση που αφορά τη διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ.

Περισσότερα «ναι» από τη Συμφωνία Μέι

Η πρόταση έλαβε τις λιγότερες αρνητικές ψήφους μετά την πρόταση για την τελωνειακή ένωση.

Διάφοροι βουλευτές υπέδειξαν ότι οι δύο προτάσεις, μολονότι δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας, κατάφεραν πάντως να συγκεντρώσουν περισσότερα «ναι» απ’ ό,τι η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Η πρόταση για την τελωνειακή ένωση (καταψηφίστηκε με 8 ψήφους διαφορά), ενδεχομένως θα μπορούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου, εάν συμμετείχαν στη διαδικασία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που απείχαν από την ψηφοφορία κατόπιν εντολής του Συντηρητικού Κόμματος.

Η πρόταση για επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα

Από την άλλη, η πρόταση για επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα δεν έγινε δεκτή – όπως και οι υπόλοιπες εφτά – για 27 ψήφους, όσοι δηλαδή ήταν και οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος που την καταψήφισαν, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος να την υποστηρίξουν.

Την πρόταση υποστήριξαν οχτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ δέκα υποστήριξαν την ακύρωση του Brexit, συμπεριλαμβανομένων των υφυπουργών Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ και Αλαν Ντάνκαν.

Ακόμα, 111 βουλευτές των Εργατικών εναντιώθηκαν στη γραμμή του κόμματος για την ολοκλήρωση του Brexit, ψηφίζοντας υπέρ της ανάκλησης της διαδικασίας βάσει του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Υπέρ της πρότασης για αποχώρηση χωρίς συμφωνία τάχθηκαν 160 βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς τρεις βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο πρόεδρός του, Ιαν Λάβερι, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας «διαχειρίσιμης» εκδοχής της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024