Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Μετατέθηκε το διαζύγιο - «Όχι» σε όλα από το κοινοβούλιο, παραμένει το αδιέξοδο

Brexit: Μετατέθηκε το διαζύγιο – «Όχι» σε όλα από το κοινοβούλιο, παραμένει το αδιέξοδο

Εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου

Εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου.

Η ημερομηνία, σύμφωνα πάντα με την ψηφισθείσα τροπολογία, θα κριθεί ανάλογα με το αν το κοινοβούλιο θα συμφωνήσει με την πρόταση της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η παραπάνω έγκριση ήταν και μόνο «ναι» που ακούστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά την αποψινή διαδικασία, αφού οι βουλευτές, άλλοτε με συντριπτική και άλλοτε με ισχνή πλειοψηφία απέρριψαν κάθε μια από τις οκτώ προτάσεις που κατατέθηκαν από τους ίδιους τους βουλευτές, σε μια διαδικασία που επέτρεπε στους βουλευτές να πάρουν τη διαδικασία στα χέρια τους κατά τη σημερινή διαδικασία.

Η ψηφοφορία για μετάθεση του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, 441 ψήφους υπέρ και 105 κατά.

Δείτε τι έλεγαν και με πόσες ψήφους απορρίφθηκαν οι οκτώ τροπολογίες:

  • Πρόταση του Συντηρητικού βουλευτή, Τζον Μπάρον, για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου (Αmendment B – John Baron’s – No deal) 105 Ναι – 400 Όχι
  • Πρόταση του μετριοπαθούς Συντηρητικού βουλευτή, Νικ Μπόουλς, για έξοδο με βάση τη σχέση της ΕΕ με τη Νορβηγία, δηλαδή με παραμονή στην ενιαία αγορά συν μία τελωνειακή ρύθμιση (Αmendment D – Nick Boles’s – common market 2.0) 188 Ναι – 283 Όχι
  • Πρόταση του πρόσφατα παραιτηθέντος υφυπουργού Γεωργίας, Τζορτζ Γιούστις, για μια έξοδο με μοντέλο Νορβηγίας χωρίς όμως τελωνειακή ένωση (Αmendment H – George Eustice’s – Efta and EEA) 65 Ναι – 377 Όχι
  • Πρόταση του παλαιότερου νυν βουλευτή και Συντηρητικού, Κεν Κλαρκ, υπέρ μίας τελωνειακής ένωσης (Αmendment J – Ken Clarke’s – Customs union) 264 Ναι – 272 Όχι
  • Πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση, με ευθυγράμμιση με μελλοντικούς κανόνες της ενιαίας αγοράς (Αmendment K – Labour’s – Customs union and alignment with single market) 237 Ναι – 307 Όχι
  • Πρόταση της βουλευτού του SNP, Τζοάνα Τσέρι, για ανάκληση του Άρθρου 50 εφόσον δεν έχει επικυρωθεί συμφωνία του Brexit την παραμονή της 12ης Απριλίου (Αmendment L – Joanna Cherry’s – Revocation to avoid no deal) 184 Ναι – 293 Όχι
  • Πρόταση της Εργατικής, Μάργκαρετ Μπέκετ, υπέρ δημοψηφίσματος επί όποιας τελικής συμφωνίας του Brexit (Αmendment M – Dame Margaret Beckett’s – Confirmatory public vote) 268 Ναι – 295 Όχι
  • Πρόταση του ακραιφνούς ευρωσκεπτικιστή, Μάρκους Φις, των Τόρις που ορίζει ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, τότε να υπάρχει μία συμφωνία με την ΕΕ που θα διατηρεί τις ίδιες ρυθμίσεις στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, έως ότου να προκύψει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, στην ουσία δηλαδή ένα ελεγχόμενο «no deal»  (Αmendment O – Marcus Fysh’s – Contingent preferential arrangements) 139 Ναι – 422 Όχι

Έτοιμη να «θυσιαστεί» η Μέι

Αυτή η εξέλιξη, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως νίκη, έστω και καθυστερημένη, για την Τερέζα Μέι.

Νωρίτερα η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως θα παραιτηθεί πριν από την επόμενη φάση του Brexit, εφόσον το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία της.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της από τη στιγμή που θα «παραδοθεί» το Brexit, ανέφερε -σύμφωνα με το CNN- βουλευτής των Τόρις.

«Δεν θα αναλάβω την επόμενη φάση», είπε η Μέι στους Συντηρητικούς βουλευτές. Δεν διευκρίνισε ωστόσο, την ημερομηνία παραίτησής της.

Δεν έπεισε…

Παρά την προσπάθεια αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να πείστηκαν με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της βόρειας Ιρλανδίας να καθιστά σαφές πως δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την δέσμευση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ότι θα παραιτηθεί εάν καταφέρει να κερδίσει υποστήριξη στην συμφωνία της για το Brexit, το DUP υποστηρίζει ότι η συμφωνία «αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις με όρους που συμφωνούν με τους βασικούς στόχους μας για εξασφάλιση της ακεραιότητας του Η.Β. Κατά την άποψή μας η σημερινή συμφωνία αποχώρησης δεν το καταφέρνει και το backstop, για το οποίο προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή στην ακεραιότητα του Η.Β. και περιορίζει την ικανότητα της χώρας να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ» αναφέρει.

Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι, αφού από την υπόσχεσή της δεν πείστηκαν ούτε τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της.

Ένας εκπρόσωπος του αποκαλούμενου European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του σήμερα το απόγευμα, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πυρά προς την Τερέζα Μέι εξαπέλυσε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η δέσμευση της Τερέζα Μέι προς τους βουλευτές των Τόρις, να παραιτηθεί αν υπερψηφίσουν την συμφωνία της, δείχνει μια για πάντα, ότι οι χαοτικές της διαπραγματεύσεις για το Brexit αφορούσαν την διαχείριση του κόμματος και όχι τις αρχές ή το δημόσιο συμφέρον» έγραψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μήνυμά του στο Twitter, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, επίσης σε μήνυμα μέσω κοινωνικών δικτύων δήλωσε: «Εάν το Brexit καταλήξει να επιβάλλεται στη βάση μίας συμφωνίας που κανείς δεν υποστηρίζει – μια τόσο κακή συμφωνία που η πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί για να την περάσει – θα κάνει ένα ήδη κακό σχέδιο ακόμη χειρότερο».

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024