Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «Αριστερά» της προκλητικής πολυτέλειας

Η «Αριστερά» της προκλητικής πολυτέλειας

Ο πρωθυπουργός έχει αμαυρώσει δυστυχώς κάθε προοδευτικό σύστημα αξιών!

Το 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την πώληση του ενός από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη . Έλεγε τότε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο «νεόκοπος» πρωθυπουργός (όταν ακόμη κάποιοι μιλούσαν για τα νέα ήθη και τη σεμνότητα του και ο ίδιος ταξίδευε στην ταπεινή οικονομική θέση):

«Βάζουμε προς πώληση ένα κυβερνητικό αεροσκάφος , γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου πρέπει να ξεκινήσει από εμάς»!

Τέσσερα χρόνια μετά, όχι μόνο δεν πουλήθηκε κανένα κυβερνητικό αεροπλάνο, αλλά  ο αριθμός και το απίστευτο κόστος των πτήσεων αποδεικνύει ότι η περίφημη «πρώτη φορά Αριστερά» και τα στελέχη της  έκαναν προκλητική και καταχρηστική χρησιμοποίηση των παραπάνω πολυτελών αεροσκαφών ( τα οποία συντηρούνται με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων).

Συγκεκριμένα από τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια την κυβέρνηση ( ώστε να παρασχεθεί απάντηση σε επερώτηση η οποία είχε υποβληθεί από Βουλευτή της αντιπολίτευσης ), αποκαλύφθηκε στις 16 Μαρτίου 2019 το εξής απαράδεκτο μέγεθος :

Το Gulfstream (το πιο πολυτελές και ακριβό αεροσκάφος) έκανε 112 αποστολές με κόστος 4 .548, 059 ευρώ! Το Ebraer έκανε 162 αποστολές με κόστος 3.144.941 ευρώ! Και το Ebraer Legacy έκανε 83 αποστολές με κόστος  2.005.721 ευρώ!

Με άλλα λόγια περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν αυθαίρετα, προκλητικά και αναίτια από το δημόσιο κορβανά, γιατί κάποιοι δήθεν αριστεροί της κυβέρνησης ένοιωθαν άβολα με την οικονομική θέση των αεροπορικών πτήσεων και ήθελαν τη μοναδική και λουσάτη εμπειρία και την dolce vita που εξασφαλίζει η πτήση με τα πρωθυπουργικά αεροπλάνα.

Και όχι μόνο αυτό. Αυξήθηκαν ταυτόχρονα και οι δημόσιες δαπάνες για τη λειτουργία των επίμαχων αεροσκαφών, γιατί οι «ολιγαρκείς»  κυβερνώντες της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς ήθελαν κατά τη διάρκεια των πτήσεων και λουκούλλεια γεύματα ή πρωινά.

Και το εκρηκτικό ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το εξής:

Γιατί άραγε ενοχλεί τόσο έντονα η παραπάνω προκλητική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού και των άλλων μελών της κυβερνητικής ελίτ;

Η δικιά μου απάντηση – ίσως αφελής ή φροϋδικού χαρακτήρα-  είναι η ακόλουθη: Γιατί πιστεύαμε ότι οι πολιτικοί άνθρωποι μιας αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς  θα υιοθετήσουν και ένα ανάλογο τρόπο ζωής, ο οποίος θα δείχνει καθαρά ότι συμπάσχουν με τους πολλούς φτωχούς της χρεοκοπημένης Ελλάδας.

Όμως οι κυβερνητικοί «πρωταγωνιστές» – με αυτά που έκαναν- έστειλαν στην κοινωνία  το ακριβώς αντίθετο αξιακό μήνυμα.

Δηλαδή ότι ο καθένας ζει  για τον εαυτό του! Για την «πάρτι του»! Ότι πάνω από άλλα στη ζωή προέχει το carpe diem (ας φάμε , ας πιούμε , αύριο πεθαίνουμε)! Και έτσι ξαναγυρίσαμε στον Πλάτωα , ο οποίος πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, είχε υποστηρίξει ότι τα πάντα στη ζωή περιστρέφονται γύρω από τον εγωισμό και τη φιλαυτία των ανθρώπων («Alain Badiou, Το δημοκρατικό έμβλημα»).

Και όλα αυτά, όταν στη χώρα μας οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχούν και το Επιστημονικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ είχε δημοσιοποιήσει πριν από ενάμιση χρόνο μια έκθεση η οποία αποκάλυπτε δυστυχώς ότι οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα  ζουν με 400 ευρώ το μήνα  («ΤΑ ΝΕΑ 3/10/2017)!

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  «συγχώρησε» και τον εαυτό του και τους «κολλητούς του» για την ανωτέρω συμπεριφορά , θυμίζοντας έμμεσα και στρεβλά την περίφημη μορφή του Τίτου στην ύστερη όπερα του Mozart «Η μεγαλοψυχία του Τίτου».

Και λέω στρεβλά, γιατί ο Τίτο -στην παραπάνω όπερα- συγχωρούσε με ένα σκοπό: Για να κυοφορήσει το αίσθημα της ενοχής σε αυτούς που συγχωρούσε.

Όμως ο  Πρωθυπουργός έδειξε κυνικά -κατά τη γνώμη μου- ότι δεν νοιώθει καμιά ενοχή για τις αυθαίρετες και προκλητικές δαπάνες των πρωθυπουργικών αεροσκαφών (η λειτουργία των οποίων πληρώνεται από τους Έλληνες φορολογούμενους)!

To συμπέρασμα; Ο πρωθυπουργός έχει αμαυρώσει δυστυχώς κάθε προοδευτικό σύστημα αξιών!

O Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024