Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Κάτω από 20% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Κάτω από 20% ο πληθωρισμός

Όπως σημειώνουν οικονομολόγοι η υποχώρηση δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Μικρή υποχώρηση παρουσίασαν το μήνα Φεβρουάριο  οι τιμές του πληθωρισμού στην Τουρκία σε ετήσια βάση, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκε την Δευτέρα. Οι τιμές του πληθωρισμού στη γείτονα χώρα υποχώρησαν κάτω από το 20% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, οπότε και κορυφώθηκε η οικονομική κρίση καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων ύστερα από την καμπάνια της κυβέρνησης για μείωση τους κόστους σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οικονομολόγοι η υποχώρηση δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 15 ετών ξεπερνώντας το 25% τον Οκτώβριο, ενώ η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 30% πέρυσι τροφοδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ χαιρέτισε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου λέγοντας ότι καταδεικνύουν το πόσο επιτυχημένη ήταν η πώληση φθηνών λαχανικών από τις τουρκικές αρχές τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στον πληθωρισμό από το καλοκαίρι λόγω των διαρθρωτικών μέτρων για τις τιμές τροφίμων.

«Παρά τον αρνητικό εποχικό αντίκτυπο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρήθηκε χαμηλότερος από τις προβλέψεις, καταδεικνύοντας την επιτυχία που είχε η απόφαση για ρύθμιση των πωλήσεων στο να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων», έγραψε ο Αλμπαϊράκ στο Twitter.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,16% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 19,9% σε ετήσια βάση από το 20,35% του Ιανουαρίου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ολοκληρώσουμε το 2019 με καλύτερη επίδοση από την επιδιωκόμενη και θα επιτύχουμε τους στόχους για μονοψήφιο πληθωρισμό νωρίτερα από το αναμενόμενο», πρόσθεσε ο Αλμπαϊράκ. Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση προβλέπει ότι στα τέλη του 2019 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 15,9%.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,23% έναντι του δολαρίου στις 5,3905 στις 11:10 ώρα Ελλάδας. Πριν τα στοιχεία, η ισοτιμία της ήταν στις 5,38 λίρες ανά δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα και ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τις κρατικές λαϊκές αγορές στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, για να καταπολεμήσει αυτό που οι αξιωματούχοι ονομάζουν «τρομοκρατία των τροφίμων», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τιμωρηθούν όποιοι επιχειρούν να διατηρήσουν τις τιμές στα ύψη για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024