Το πρώτο ρομπότ που κινείται με ουράνια πυξίδα
Μηχανικοί στη Γαλλία κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς να διαθέτει GPS
Μηχανικοί στη Γαλλία κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς να διαθέτει GPS. Αντί γι’ αυτό, διαθέτει μια καινοτόμο οπτική πυξίδα πολωμένου φωτός που προσανατολίζει το ρομπότ, καθώς και έναν οπτικό αισθητήρα κίνησης, ο οποίος μετράει την απόσταση που αυτό διανύει.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Στεφάν Βιολέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics«, παρουσίασαν το ρομπότ AntBot, το οποίο μιμείται τα μυρμήγκια της ερήμου χάρη στο νέο οπτικό σύστημα πλοήγησης που διαθέτει.
Το ρομπότ ζυγίζει 2,3 κιλά, έχει έξι πόδια που του επιτρέπουν να κινείται σε δύσκολα περιβάλλοντα (περιοχές φυσικών καταστροφών, κακοτράχαλο έδαφος κ.α.), ενώ προς το παρόν μπορεί να διασχίσει απόσταση έως 14 μέτρων και να επιστρέψει ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε με απόκλιση το πολύ ενός εκατοστού.
Περαιτέρω πρόοδος πρέπει να γίνει όμως, ώστε το ρομπότ να κινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς επίσης τη νύχτα που δεν υπάρχει ηλιακό φως. Στόχος είναι το νέο σύστημα -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- να αποτελέσει ένα εφεδρικό σύστημα πλοήγησης των ρομπότ σε περίπτωση απώλειας του σήματος GPS.
- Μινεάπολη: Τίποτε δεν άλλαξε έπειτα από τη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ, λένε αδελφοί της στο Κογκρέσο
- Η κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών έληξε – Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία για μαζικές επιθέσεις
- Ο Τζιάνι Ινφαντίνο της FIFA, μπήκε σε «λίστα θανάτου» στην Ουκρανία με προδότες και εχθρούς της χώρας
- Ουκρανία: Νεαρός και κορίτσι σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια
- Δυτική Οχθη: 24χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πέτρο και «αγάπησε την Κολομβία»