Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επανεκκίνηση του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά - Εγκαινιάζεται αναδρομική έκθεση της ιδρύτριας του

Επανεκκίνηση του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά – Εγκαινιάζεται αναδρομική έκθεση της ιδρύτριας του

Η έκθεση «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη θα διαρκέσει έως τις 5 Μαϊου 2019.

«Πιστεύω ότι η έκθεση »Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη επίσημη έκθεση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Αφενός είναι η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά (πλ. Ασωμάτων 5, στο Θησείο), αφετέρου ό, τι σηματοδοτεί αυτό εδώ το μουσείο και οι ελπίδες και οι προσδοκίες που έχουμε», έλεγε σήμερα χαρακτηριστικά η Μαρία Τσαντσάνογλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία της έκθεσης η οποία εγκαινιάζεται απόψε, η κ. Τσατσάνογλου, τόνισε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε το ΜOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά να γίνει ένα κέντρο για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης, με βάση τη γλυπτική -όπως εξελίσσεται μέσα από τα σύγχρονα εικαστικά μέσα έκφρασης. «Βλέπουμε το μουσείο » είπε χαρακτηριστικά «σαν έναν τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών» αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία μίας υποτροφίας για νεαρούς γλύπτες, αλλά και την υλοποίηση workshop/ residency γλυπτικής.

Από την πλευρά της, η Ελένη Μυλωνά, πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά», εξέφρασε ευχαριστίες τόσο στα μέλη, όσο και τα μέλη του Ιδρύματος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που για περισσότερο από μια δεκαετία είχε την ευθύνη διαχείρισης του εν λόγω μουσείου. «Προσβλέπω σε μία γόνιμη συνεργασία» τόνισε η Ελένη Μυλωνά. Είναι μια όμορφη μέρα να ανοίγει και πάλι το μουσείο. Η Άλεξ Μυλωνά παρά τις αντιρρήσεις ολόκληρης της οικογένειας, και κυρίως τις δικές μου, κατάφερε να φτιάξει αυτό το μουσείο με το έτσι θέλω και σήμερα, αφού έχουμε ξεπεράσει ένα σωρό δυσκολίες, βλέπουμε έναν καινούργιο ορίζοντα μπροστά μας, θα χαιρόταν πολύ που καταφέραμε να βοηθήσουμε αυτό το μουσείο να επιζήσει». Κλείνοντας τον χαιρετισμό της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του μουσείου, Ντένη Ζαχαρόπουλο.

Αναφερόμενη στο «καινοτομικό πείραμα» του MOMus, η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, τόνισε ότι πρόκειται για μία πλατφόρμα συνάντησης μουσείων, συνεργασίας, όσμωσης και ανταλλαγής, με τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη και το Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα να συγκροτούν έναν ενιαίο σώμα. «Απαιτείται το κουράγιο, το πείσμα, η επιμονή και το όραμα ορισμένων ανθρώπων για να επιτευχθούν στόχοι που εκ πρώτης όψεως φαίνονται αδύνατοι», είπε χαρακτηριστικά η Σ. Τσιάρα, ενώ σημείωσε ότι η έκθεση της Άλεξ Μυλωνά είναι «μία διαδρομή ενός ανθρώπου που στην περίοδο που έδρασε, δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η συμμετοχή των Ελληνίδων γυναικών σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Ήταν μία φωνή θαρραλέα και ρηξικέλευθη» είπε για τη διεθνή γλύπτρια η Συραγώ Τσιάρα. Πρόσθεσε επίσης ότι το MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά θα είναι πάντα ένας ανοιχτός χώρος, ενώ θα αποτελέσει και τόπο διεξαγωγής ενός μέρους του προγράμματος της επόμενης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η Ξανθίππη Χόιπελ, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του νέου οργανισμού και σε προσωπικές αναμνήσεις με την ίδια την καλλιτέχνιδα Άλεξ Μυλωνά και στις επίπονες προσπάθειές της να ανοίξει το μουσείο στην Αθήνα. Η Μάρω Λάγια, ιδρυτικό μέλος του ΜΜΣΤ, αναφέρθηκε και αυτή εκτενώς στην εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

Η έκθεση «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική» σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη θα διαρκέσει έως τις 5 Μαϊου 2019.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024