Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει στα Σκόπια - Ο Ζάεφ αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία»

Η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει στα Σκόπια – Ο Ζάεφ αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία»

Στην ομιλία του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού στόχου

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης στα Σκόπια κυματίζει πλέον η σημαία του ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία» τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε παρουσία αξιωματούχων, πρέσβεων αλλά και στελεχών του επιτελείου της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Στην ομιλία του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού στόχου.

Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη που, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενιών και πρόσθεσε πως η Βόρεια Μακεδονία, η οποία μέχρι πρότινος βαρυγκωμούσε στον παράδρομο, πλέον βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η προσχώρηση της πΓΔΜ στην Συμμαχία αποδεικνύει πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη, επηρεάζοντας βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών.

Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρειας».

«Πανηγυρισμοί» και στα social media

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της βόρειας γειτονικής χώρας συνοδεύει την ανάρτησή του με τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης.

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1095328750319722501

Καταγγελίες Ιβάνοφ

Απών από την τελετή ήταν ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια αντίθεση που έχει εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν.

Η απουσία αυτή, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου, οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν εκλήθη» στην εκδήλωση. Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, το γραφείο του Ιβάνοφ έλαβε πρόσκληση για την τελετή μόνο αφότου τελείωσε!

«Ο πρόεδρος δεν εκλήθη, και αυτός είναι ο λόγος της απουσίας του» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι επέμεινε ότι μια πρόσκληση εστάλη με δύο τρόπους, μέσω e-mail και κούριερ, με το γραφείο του Ιβάνοφ να επιμένει ότι η πρόσκληση εστάλη μόνο μετά την τελετή.

Μάλιστα, ορισμένα σκοπιανά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν ότι δεν υπήρχε θέση για τον Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ στην ομιλία του ανέφερε ονομαστικά όλους τους προηγούμενους προέδρους της χώρας, εκτός του Ιβάνοφ.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024