Σε καλό κλίμα και με διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις και για συμβιβασμό ως προς τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκο Καραμούζη.

Στη σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ήδη οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και για την Τρίτη, ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο και να αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η νέα νομοθεσία να περάσει από τη Βουλή έως και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας του ισχύοντος πλαισίου.

Μάλιστα, έγκυρες πηγές απέκλειαν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και έκαναν λόγο για νέα παράταση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη και διαβεβαίωναν πως θα υπάρξει κείμενο νόμου, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Η εξεύρεση λύσης για το συγκεκριμένο θέμα είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για την εξασφάλιση του αναγκαίου ήρεμου κλίματος στην οικονομία, αλλά και για είναι θετική η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και AMFAs) που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στο Eurogroup του Μαρτίου. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο όπως έσπευσε να τονίσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM.

Στις 120.000 η αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Βήμα, η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω σε σχέση με το αρχικό της σχέδιο το οποίο προέβλεπε την ένταξη στο νόμο Κατσέλη ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και η βάση της συζήτησης γίνεται πλέον στα επίπεδα των 120.000 – 140.000 ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, στην περίμετρο της ρύθμισης θα περιλαμβάνονται τόσο στεγαστικά δάνεια, όσο και επιχειρηματικά που δόθηκαν με ενέχυρο την κύρια κατοικία του επαγγελματία.

Μετά τη διαφαινόμενη προς τα κάτω αναπροσαρμογή των ορίων, υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το νέο προστατευτικό καθεστώς.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το νέο πλαίσιο που θα ισχύει από τη 1η Μαρτίου να είναι επωφελές τόσο για τις τράπεζες, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις δόσεις τους.

Σημειώνουν δε πως έγιναν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η οριστική συμφωνία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.

Από εκεί και πέρα το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%.

Σημειώνεται πάντως πως η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του. Εξάλλου ο οφειλέτης έχει δικαίωμα άρνησης της ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.

Γράψτε το σχόλιο σας