Τι γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι για τους αλγορίθμους;
Ταξινομούν τα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης αλλά και των συστημάτων πλοήγησης. Όμως οι αλγόριθμοι παραμένουν για πολλούς Ευρωπαίους μεγάλο αίνιγμα σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Iδρύματος Μπέρτελσμαν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα ορίζει τις τύχες της ανθρωπότητας. Οι περισσότεροι ωστόσο αγνοούν ότι ήδη σήμερα πολλές αποφάσεις δεν λαμβάνονται πια από ανθρώπους αλλά από αλγορίθμους.
Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τι είναι ένας αλγόριθμος μην ανησυχείτε. Σχεδόν ο μισός ευρωπαϊκός πληθυσμός δηλώνει άγνοια στο σχετικό ερώτημα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Μπέρτελσμαν στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 11.000 ατόμων από τις έξι μεγαλύτερες πληθυσμιακά ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είτε δεν έχει ακούσει ποτέ για αλγορίθμους είτε δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν.
Η έρευνα διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 από το ινστιτούτο σφυγμομετρήσεων Dalia Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν. Μεταξύ των έξι χωρών καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές ως προς τις γνώσεις γύρω από τους αλγορίθμους. Έτσι στην Πολωνία το 11% δήλωσε ότι γνωρίζει πολλά για αλγορίθμους και το 12% πλήρη άγνοια. Στη Βρετανία το 25% των ερωτηθέντων δεν είχε ακούσει ποτέ για αλγορίθμους. «Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ελάχιστα για τους αλγορίθμους και αν γίνονται ολοένα και σημαντικότεροι για την καθημερινότητάς τους», διαπιστώσει ο Γεργκ Ντρέγκερ μέλος του προεδρείου του Ιδρύματος.
Έχουν λόγο σε ζητήματα υγείας, αλλά και τις προσλήψεις
Οι αλγόριθμοι είναι στην ουσία ένα είδος οδηγιών χρήσης για την επίλυση ενός προβλήματος. Δεδομένα αξιολογούνται και ταξινομούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με στόχο ένα αποτέλεσμα. «Οι αλγόριθμοι εξειδικεύονται στην επεξεργασία πολύπλοκων δεδομένων και είναι σε θέση να αξιολογήσουν ταχύτατα και αποτελεσματικά μεγάλες ποσότητες δεδομένων», αναφέρεται στον πρόλογο της έρευνας του γερμανικού Ιδρύματος.
Ένα παράδειγμα είναι ο αλγόριθμος της Google, ο οποίος ορίζει ποιες ιστοσελίδες θα εμφανίζονται ως αποτελέσματα μιας αναζήτησης που κάνουμε. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο αλγόριθμος του Facebook που αποφασίζει ποιες αναρτήσεις ποιων φίλων αλλά και ποιες διαφημίσεις θα εμφανιστούν στον λογαριασμό του κάθε χρήστη. Λίγο πολύ αυτούς τους αλγορίθμους είχαν στο μυαλό τους όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα του ιδρύματος Μπέρντελσμαν. Προφανώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται και σε μια πρώτη αξιολόγηση αιτήσεων πρόσληψης ή ακόμα και στη διάγνωση ασθενειών. Ας σημειωθεί ότι το 64% των Eυρωπαίων πολιτών αντιδρά με ανησυχία στο ενδεχόμενο υπολογιστές να λαμβάνουν αποφάσεις σε ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι οι προσλήψεις και η υγεία.
Στο ερώτημα ωστόσο τι συνδέουν με τους αλγορίθμους πολλοί ερωτηθέντες έδωσαν θετικές απαντήσεις. Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται το αίτημα να δοθούν στους προγραμματιστές όσο το δυνατόν περισσότερες εξουσίες, στις αμέσως επόμενες θέσεις βρίσκονται η εξοικονόμηση χρόνου από την χρήση αλγορίθμων αλλά και η συμβολή στη λήψη αποφάσεων.
Κάρλα Μπλάικερ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
- Μέσα στη «Φωλιά του Λύκου», το κρυφό αρχηγείο στο δάσος από όπου ο Χίτλερ διεύθυνε τον πόλεμο
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
- Σέρρες: Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος – Γνώριζε καλά την περιοχή που εξαφανίστηκε
- Μίλτος Τεντόγλου: «Δεν μου παίρνει κανείς δώρο τα Χριστούγεννα»
- Θεσσαλονίκη: Μέσα από τις φυλακές φαίνεται πως δόθηκε η εντολή για το χτύπημα σε τράπεζα στον Εύοσμο
- Επικό βίντεο: Η κόρη του Τσικίνιο τραγουδάει τον ύμνο του Ολυμπιακού (vid)
- Μαρκ Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)







































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442