Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Το άγαλμα της Θάτσερ θα φιλοξενηθεί στη γενέτειρά της

Βρετανία: Το άγαλμα της Θάτσερ θα φιλοξενηθεί στη γενέτειρά της

Οι Αρχές του Γκράνθαμ της Κεντρικής Αγγλίας, της γενέτειρας της πρώην βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία πέθανε το 2013, αποφάσισαν να φιλοξενήσουν ένα άγαλμα που την απεικονίζει

Οι Αρχές του Γκράνθαμ της Κεντρικής Αγγλίας, της γενέτειρας της πρώην βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία πέθανε το 2013, αποφάσισαν να φιλοξενήσουν ένα άγαλμα που την απεικονίζει, κατόπιν αρνήσεως του Λονδίνου.

Το έργο που έγινε έπειτα από παραγγελία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Public Memorials Appeal, το 2014, αρχικά προτάθηκε να εγκατασταθεί κοντά στο κοινοβούλιο, κάτι που τελικά δε δέχτηκε το συμβούλιο του Ουέστμινστερ.

Τον Ιανουάριο του 2018 η τοπική Αρχή απέρριψε την τοποθέτηση του ορειχάλκινου γλυπτού ύψους τριών μέτρων, εκτιμώντας ότι δεν ήταν «κατάλληλο σχέδιο» και εκφράζοντας φόβο μήπως το έργο γίνει στόχος βανδαλισμών.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την αποχώρηση της Θάτσερ από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Γκράνθαμ, Μάθιου Λι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, εκτιμώντας ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε «μια εθνική και διεθνής πολιτική μορφή που άξιζε την τιμή αυτή στη γενέτειρά της».

Ωστόσο, το συμβούλιο παραδέχτηκε ότι «σχεδόν έξι χρόνια μετά το θάνατό της, η κοινωνική και οικονομική κληρονομιά της πρωθυπουργού του Συντηρητικού Κόμματος συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και στις δύο πλευρές» της πολιτικής σκακιέρας.

Η πολιτική της «Σιδηράς Κυρίας» μεταξύ των ετών 1979 και 1990, ένας συνδυασμός υπερφιλελευθερισμού και λιτότητας, καθιστά τη Θάτσερ μια μορφή που διχάζει ακόμη τη βρετανική κοινωνία.

«Όποια κι αν είναι η γνώμη σας, το άγαλμα θα προσελκύσει αναμφίβολα περισσότερους επισκέπτες στην πόλη, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για την τοπική οικονομία» δήλωσε ο Μάθιου Λι.

Το ορειχάλκινο άγαλμα απεικονίζει τη Μάργκαρετ Θάτσερ να φορά το παραδοσιακό ένδυμα των μελών της Βουλής των Λόρδων, όπου είχε έδρα από το 1992, και την αλυσίδα του Τάγματος της Περικνημίδας, του ανώτατου τάγματος της βρετανικής ιπποσύνης.

Σχολιάζοντας το έργο, το συμβούλιο του Ουέστμινστερ είχε εκφράσει τη λύπη του που η Θάτσερ δεν απεικονίζεται ως πρωθυπουργός, ενώ η κόρη της είχε εκφράσει τη λύπη της που η μητέρα της απεικονίζεται χωρίς να κρατά τσάντα στο χέρι, που ήταν το εμβληματικό αξεσουάρ της.

Το άγαλμα θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης, πάνω σε βάθρο από γρανίτη, κοντά στο μουσείο του Γκράνθαμ, το οποίο παρουσιάζει ήδη έκθεση που σκιαγραφεί τη ζωή της Θάτσερ.

Η θέση του γλυπτού θα είναι ανάμεσα σε δύο ακόμη αγάλματα επιφανών τέκνων της πόλης, του βουλευτή του 19ου αιώνα Φρέντερικ Τζέιμς Τόλεμας και του φυσικού Ισαάκ Νεύτωνα, που πήγε εκεί σχολείο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024