Ετοιμος να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός «πρόεδρος» της χώρας, δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

«Δεσμεύομαι υπέρ ενός εθνικού διαλόγου. Σήμερα, αύριο, πάντα (…), θα είμαι έτοιμος να πάω όπου θα πρέπει να πάω. Προσωπικά, εάν πρέπει να πάω να δω αυτό το αγόρι (…) θα πάω εκεί» είπε ο Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ψεύτικο διάλογο» με την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Η καταστολή, όταν δεν φέρει αποτελέσματα, μεταμορφώνεται σε ψεύτικο διάλογο (…) θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο και σε αυτό το καθεστώς: εδώ κανείς δεν θα συναινέσει σε έναν ψεύτικο διάλογο» σημείωσε ο Γκουαϊδό, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την αυτο-ανακήρυξή του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για «μεγάλη κινητοποίηση» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιωθεί η αποχώρηση του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσουμε, θα απογοητευτούν, διότι θα υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους έως μια συγκεκριμένη στιγμή, ώσπου να σταματήσει ο σφετερισμός κι υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές» επισήμανε ο Χουάν Γκουαϊδό, που εμφανίστηκε σε μια πλατεία στο ανατολικό τμήμα του Καράκας.

Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να σταθεί στο πλευρό του εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, να διώξει τους Κουβανούς που βρίσκονται στις τάξεις του και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Η ώρα έχει φθάσει για να πάρετε το μέρος του συντάγματος» είπε ο επικεφαλής της βουλής της Βενεζουέλας. «Ταχθείτε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας».

Το Μεξικό προτείνει να φιλοξενήσει τους Μαδούρο και Γκουαϊδό για να μιλήσουν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, είπε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον Νικολάς Μαδούρο και τον Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που συνταράσσει τη Βενεζουέλα.

«Σχετικά με το αν το Μεξικό μπορεί να επιτρέψει στα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη στη Βενεζουέλα να βασιστούν στη διαμεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει ένας διάλογος και μια ειρηνική διευθέτηση των αντιπαραθέσεων, το Σύνταγμά μας το καθορίζει: ναι, μπορούμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως, ωστόσο, επισήμανε, ο πρόεδρος του Μεξικού, η βιωσιμότητα αυτής της πρότασης επαφίεται στη βούληση των Νικολάς Μαδούρο και Χουάν Γκουαϊδό.

«Εάν οι δύο πλευρές το ζητήσουν, είμαστε εκείνοι στην καλύτερη θέση για να τους βοηθήσουμε, ωστόσο να διεξαχθεί διάλογος και, χωρίς προσφυγή στη βία, τα προβλήματα να επιλυθούν».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο