Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών - Θα διατηρήσω το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών – Θα διατηρήσω το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ

Επικεντρώνοντας σε επτά αλήθειες, όπως τις χαρακτήρισε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική κατά όσων διαπραγματεύτηκαν αυτή τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για εθνική ήττα. Παράλληλα, ανέφερε πως ως πρωθυπουργός θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε, μιλώντας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικεντρώνοντας σε επτά αλήθειες, όπως τις χαρακτήρισε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική κατά όσων διαπραγματεύτηκαν αυτή τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για εθνική ήττα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ανιστόρητη και επιπόλαιη εξωτερική πολιτική εκ μέρους της, η οποία μεταξύ άλλων, όπως υποστήριξε, αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Αυτά, όπως είπε, αποτελούν στοιχεία στα οποία βασίζεται ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως εφόσον εγκριθεί η συμφωνία δεν θα μπορούν να αλλάξουν οι όροι της από την επόμενη κυβέρνηση και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει έχοντας τη συνείδησή της καθαρή. «Ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έσπευσε να τονίσει ότι ο ίδιος δε θα ερμηνεύσει τη συμφωνία με αυτό τον τρόπο, καθώς «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω. Ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη» της ομιλίας του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλομηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτογελοιοποίηση».

Στο στόχαστρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε το γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο ημέρες η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, χωρίς να έχει στη διάθεσή της το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων.

Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Μα απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

«Με άλλα λόγια» όπως είπε «οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται εδώ και τώρα, ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται αλλού και κάποτε».

«Ποτέ δεν αναγνωρίσαμε μακεδονική γλώσσα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι  έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Συγχαρητήρια, κάνατε λαμπρή διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε ειρωνικό ύφος απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα».

«Περιφρονείτε τους Μακεδόνες»

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία την χαρακτηρίζει ως η βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους.

«Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα: Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Περιφρονείτε τους Μακεδόνες» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ταπείνωση.

«Δε θα απεμπολήσω το δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ»

Η επόμενη παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε την ένταξη των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση «έκαψε» το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρα, καθώς η Συμφωνία προβλέπει την αυτόματη πρόσκληση ένταξης. Παράλληλα, η Συμφωνία προβλέπει ότι «η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να τονίσει ότι ο ίδιος δε θα ερμηνεύσει τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο καθώς «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω. Ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είπατε ναι εκεί που όλοι οι υπόλοιποι είπαν όχι»

Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει το παραμύθι και να ομολογήσει «επιτέλους, ότι μόνον εσείς κάνετε αυτά που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες απέκρουαν στο παρελθόν».  «Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πούνε όχι» προσέθεσε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δέχτηκε ότι είχε ζητήσει ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια, αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε την πόρτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο Αλέξης Τσίπρας είτε είναι τελείως αντιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός, ή και τα δύο.  Καταλάβετε το επιτέλους.  Εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή σε αλυτρωτικές πολιτικές. Όπως έχω ξαναπεί, τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα» είπε.

Οι επτά αλήθειες του Κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τις επτά αλήθειες που προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αλήθεια πρώτη: Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

Αλήθεια δεύτερη: Η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα.

Αλήθεια τρίτη: Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Αλήθεια τέταρτη: Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.

Αλήθεια πέμπτη: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας – Κοτζιάς ορίζει την ελληνική Μακεδονία ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους».

Αλήθεια έκτη: Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.

Αλήθεια έβδομη: Η Συμφωνία δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον: Πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024