Έκκληση στους βρετανούς βουλευτές να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ απευθύνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Σε συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ο Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι η βρετανική Βουλή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θελει.

Το δύσκολο έργο των βουλευτών θα επιχειρήσει να…διευκολύνει σήμερα το βράδυ η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία παρουσιάζει το αποκαλούμενο «σχέδιο β΄» της αποχώρησης από την ΕΕ. Το «νέο σχέδιο» δεν φαίνεται ωστόσο να διαφέρει πολύ από εκείνο που απέρριψε η πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα και που αναμένεται να οδηγήσει σε νέο ναυάγιο.

Μόλις 67 μέρες πριν την 29η Μαρτίου, ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, και στο Κοινοβούλιο εξακολουθεί να επικρατεί χάος. Διαφορετικές ομάδες από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση είναι έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για την αποτροπή της άναρχης εξόδου από την ΕΕ και για την αναβολή του άρθρου 50, τουλάχιστον κατά ένα τρίμηνο.

Εναλλακτική πρόταση Μέι για την εγγύηση ανοιχτών συνόρων;

Από κυβερνητικής πλευράς δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι νέο. Στην ομιλία της στη Βουλή η Τερίζα Μέι θα πει ότι μέχρι την 29η Ιανουαρίου, που έχει προγραμματιστεί η νέα ψηφοφορία επί της Συμφωνίας, θα πιέσει τις Βρυξέλλες για περαιτέρω διευκρινίσεις και υποχωρήσεις στο θέμα του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν πρόθυμες να δώσουν νέες εγγυήσεις για την μη εφαρμογή του backstop, όσο θα διαρκέσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά απορρίπτει κάθε ιδέα απάλειψης του backstop από το κείμενο της συμφωνίας και αρνούνται να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό του.

Εν τω μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε πληροφορίες που έφεραν την Τερέζα Μέι να προτείνει στο Δουβλίνο, διμερή συμφωνία εγγύησης των ανοιχτών συνόρων υπό τον όρο να απαλειφθεί το backstop. H ιρλανδική κυβέρνηση απέρριψε ήδη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την Κυριακή το βράδυ, λέγοντας ότι δεν είναι θέμα διμερές αλλά των 27 κρατών-μελών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι νέο από την σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή. Εκτός και αν η πρωθυπουργός, γνωστή για την μυστικοπάθειά της, καταθέσει νέα πρόταση που θα προβλέπει εναλλακτικό μηχανισμό εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο