Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
FAZ: Ασταθές κράτος χωρίς το «Βόρεια Μακεδονία» η ΠΓΔΜ

FAZ: Ασταθές κράτος χωρίς το «Βόρεια Μακεδονία» η ΠΓΔΜ

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επικυρωθεί, «τότε ενδέχεται να αποκαλυφθεί γρήγορα πόσο κοντά βρίσκονται φάρσα και τραγωδία. Και οι δύο χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με εσωτερικές αναταράξεις, που θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή»

Στην αβεβαιότητα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σίγουρο ότι η ελληνική βουλή θα δώσει λύση στο ζήτημα του ονόματος, «με την οποία η μικρή γειτονική χώρα θα μπορέσει τουλάχιστον να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα αναφέρει πως σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επικυρωθεί, «τότε ενδέχεται να αποκαλυφθεί γρήγορα πόσο κοντά βρίσκονται φάρσα και τραγωδία. Και οι δύο χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με εσωτερικές αναταράξεις, που θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Και η FAZ συνεχίζει: «Η χώρα που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία είναι ένα ασταθές κράτος, στο οποίο η αλβανική μειονότητα ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία με την σλαβική πλειοψηφία, που με τη σειρά της είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους οπαδούς της νέας κυβέρνησης και τους υποστηρικτές των Εθνικιστών».

«Η ασφαλέστερη επιλογή», καταλήγει η FAZ, στην οποία συμφωνούν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη ωστόσο θα είναι εφικτή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει πράσινο φως στη νέα ονομασία».

Από την πλευρά της η Die Welt γράφει πως «ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη ως σκληρός επικριτής της πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών». «Στον προεκλογικό αγώνα είχε τα πει τα χειρότερα για την γερμανίδα καγκελάριο. Όταν όμως ανέλαβε καθήκοντα δρομολόγησε ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα ήταν μη δημοφιλή, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης».

«Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατάφερε να ρυθμίσει με την υπογραφή συμφωνίας τη διένεξη για το ονοματολογικό, την οποία κανείς βορείως της Βόρειας Μακεδονίας και δυτικά της Νότιας Μακεδονίας δεν κατανοεί. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και όλα δείχνουν ότι δρα σταθεροποιητικά στα Βαλκάνια» συνεχίζει η εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Το τίμημα που κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία είναι ο τερματισμός της συγκυβέρνησης με τους υπερσυντηρητικούς. Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ανοιχτό παραμένει αν η βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία. Ακόμα όμως κι αν ο Τσίπρας αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί. Ο πρωθυπουργός ωστόσο έκανε αυτό που έπρεπε και απέδειξε ότι διαθέτει αρετές ενός σημαντικού πολιτικού: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος» καταλήγει.

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024