Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
6 ατομικές βόμβες το δευτερόλεπτο

6 ατομικές βόμβες το δευτερόλεπτο

Η κλιματική αλλαγή έχει άμεσες επιπτώσεις στον άνθρωπο και σε χιλιάδες άλλες μορφές ζωής από το ζωικό και φυτικό βασίλειο, αλλά η ανθρωπότητα φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει ακάθεκτη προς το πικρό τέλος

Διαβάζω ότι το 90% της παγιδευμένης θερμότητας, εξαιτίας των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», απορροφάται από τις θάλασσες του πλανήτη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα και της ξηράς.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών της Γης έχει επιταχυνθεί μετά το 1990 και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σήμερα, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, αποθηκεύεται στους ωκεανούς ενέργεια ισοδύναμη με τρεις έως έξι ατομικές βόμβες.

Αυτή η τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταλήγει στους ωκεανούς, οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της στάθμης τους, ενώ – θερμαίνοντας τα νερά – κάνει πιο συχνούς και έντονους τυφώνες και κυκλώνες και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρά τις επισημάνσεις και της προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας σχεδόν τίποτα δεν γίνεται για να αναστραφεί αυτή η ζοφερή πραγματικότητα.

Ναι, γίνονται διεθνείς διασκέψεις και υπογράφονται συμφωνίες και πρωτόκολλα τα οποία όμως δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ολοι οι δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση έχει περάσει εδώ και καιρό το σημείο του να είναι αναστρέψιμη.

Η κλιματική αλλαγή έχει άμεσες επιπτώσεις στον άνθρωπο και σε χιλιάδες άλλες μορφές ζωής από το ζωικό και φυτικό βασίλειο, αλλά η ανθρωπότητα φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει ακάθεκτη προς το πικρό τέλος.

Παγιδευμένοι μέσα στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας βασικά αδιαφορούμε για τις τρομακτικές αλλαγές που φέρνει η φρενήρης δραστηριότητά μας στο περιβάλλον που ζούμε.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος της στάθμης των θαλασσών, εξαφάνιση χιλιάδων ειδών είναι μερικά μόνο από τα εκρηκτικά συστατικά της – όχι και τόσο πλέον – βραδυφλεγούς βόμβας, της οποίας έχουμε ανάψει το φιτίλι.

Λένε ότι η καταστροφή έρχεται πρώτα σιγά – σιγά και στη συνέχεια ξαφνικά και αναπάντεχα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη «παίζουν πλέον σε πραγματικό χρόνο».

Όμως ο πραγματικός χρόνος φαίνεται να μην έχει καμία δύναμη απέναντι στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Η απληστία και η αλαζονεία της αέναης ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την διαφθορά του πολιτικού συστήματος διασφαλίζουν ότι η καταστροφή θα συνεχιστεί με τους ίδιους, αν όχι με πιο ταχείς ρυθμούς.

Η ανθρωπότητα, αυτό το «πλοίο των τρελών», έχει σαλπάρει και δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στο ανελέητο ταξίδι του προς την αυτο-εξαφάνιση.

PS: Υπολογίζω ότι όση ώρα έγραφα αυτο το κείμενο πρέπει να αποθηκεύτηκε στους ωκεανούς ενέργεια ίση με 58.000 ατομικές βόμβες.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024