Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Μόσχας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

Μήνυμα Μόσχας: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

«Έχουμε γυρίσει σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο ρώσος πρέσβης και συνέχισε τονίζοντας πως η ένταση που προέκυψε δεν συμβάδιζε με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών και πως πλέον «κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία»

«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μάσλοβ, την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα πως αυτή πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα.

Ο κ. Μάσλοβ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με το Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον εξομαλοποιηθεί μετά και το περιστατικό με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές το περασμένο καλοκαίρι και ως εκ τούτου το ζήτημα δεν τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση.

«Έχουμε γυρίσει σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Sputnik, και συνέχισε τονίζοντας πως η ένταση που προέκυψε δεν συμβάδιζε με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών και πως πλέον «κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τα κοινά σχέδια Ελλάδας — Ρωσίας υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τομείς που αφορούν την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τα τελωνεία και τις μεταφορές.

Στον οικονομικό τομέα, ο ρώσος πρέσβης εκτίμησε πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλύτερη πορεία, με τη συνεχή αύξηση του εμπορίου και τη διατήρηση του μεγάλου τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες τουριστικές υποδομές που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα πως η Ελλάδα και Ρωσία θα αποκτήσουν σύντομα ένα κοινό εργαλείο που θα αφορά την προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων.

Αναφερθείς στα σχέδια διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream από την Ελλάδα ο ρώσος πρέσβης εξέφρασε την από πλευράς Μόσχας, ετοιμότητα για υλοποίηση των ενεργειακών έργων στην Ευρώπη, πράγμα που είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία από ελληνικής πλευράς, της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στην σχετική σύμβαση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται οι εντάσεις και να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, για το ζήτημα της Κύπρου υπενθύμισε την πάγια θέση της Ρωσίας για μια καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη λύση από τις δύο κοινότητες με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ενώ διασαφήνισε πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατικοποίησης του νησιού, ενώ αναφερθείς στο ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου συνέστησε να αποφεύγονται οι ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και προέτρεψε τα εμπλεκόμενα κράτη να επιλύουν τις διαφορές με ειρηνικό τρόπο.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και το αν αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει την Ελλάδα ο κ. Μάσλοβ απάντησε καθησυχαστικά: «Δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει γιατί είστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ακόμη πως η πώληση των αντιπυραυλικών συστημάτων S400 στην Τουρκία δεν αποτελεί επ’ ουδενί λόγο ανησυχίας αφού πρόκειται για αμυντικό εξοπλισμό και υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός.

Από την άλλη, έκανε σαφές πως η συνεργασία της Μόσχας με την Αθήνα δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από τις σχέσεις της άλλα κράτη όπως οι ΗΠΑ. «Βασιζόμαστε στην αρχή της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών γι‘ αυτό ποτέ δεν έχουμε αντιταχθεί στην ανάπτυξη σχέσεων τρίτων χωρών», τόνισε.

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την αντίθεση της Ρωσίας σε αυτή, αλλά και την ενόχληση της Μόσχας για την μη ενημέρωση από πλευράς του γ.γ. του ΟΗΕ για τις εξελίξεις που αφορούν στο «Μακεδονικό» , ο κ. Μάσλοβ έκανε γνωστό πως για τη Ρωσία δεν υπάρχει καμία διαφορά οποιαδήποτε ονομασία και να αποφασιστεί από την Αθήνα και τα Σκόπια. «Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Εκκλησία με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη σχηματική εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και μια ενδεχόμενη αντίδραση από τη Μόσχα ο κ. Μάσλοβ ανέφερε πως το ζήτημα δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν, ενώ έκανε γνωστό πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά το θέμα χωρίς να παρεμβαίνει.

«Μας ανησυχούν πρωτίστως οι συνέπειες των διαεκκλησιαστικών εντάσεων», επισήμανε αλλά υπογράμμισε πως η ανάμιξη της πολιτείας στα θρησκευτικά οδηγεί στην όξυνση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στην Ουκρανία και περιπλέκει τη διευθέτησή της.

Ο κ. Μάσλοβ, έκανε γνωστό ότι το 2019 θα αποτελεί για τις δύο χώρες το κοινό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας ενώ αναμένεται να εγκαινιαστούν και δύο νέα προξενεία στο Ναύπλιο και την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, ως προς την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα που ήταν προγραμματισμένη για φέτος, ο κ. Μάσλοβ τόνισε πως προς το παρόν δεν συζητείται ο χρόνος μιας τέτοιας επίσκεψης.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024