Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στρασβούργο : Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη - Φόβοι πως διέφυγε στη Γερμανία

Στρασβούργο : Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη – Φόβοι πως διέφυγε στη Γερμανία

Συνολικά 420 άτομα αναζητούν τον 29χρονο ο οποίος έχει φάκελο "S", που σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Γαλλομαροκινού ο οποίος αιματοκύλισε την χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, ωστόσο οι γαλλικές αρχές ασφαλείας θεωρούν πιθανό ο δράστης να έχει διαφύγει εκτός της χώρας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές δήλωσε ότι ο δράστης ενδέχεται να έχει διαφύγει στη Γερμανία, όπου μάλιστα επίσης διαθέτει ποινικό μητρώο καθώς είχε φυλακιστεί το 2016 και το 2017 με κατηγορίες για κλοπή και είχε απελαθεί στη Γαλλία το 2017, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου Αστυνομίας.

Συνολικά 420 άτομα αναζητούν τον 29χρονο ο οποίος έχει φάκελο S («S» σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια), είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν και επρόκειτο να συλληφθεί για ποινικές υποθέσεις. Ανάμεσά τους 350 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle, με την υποστήριξη εναέριων μέσων και οχημάτων.

Ο δράστης ήταν υπό παρακολούθηση μετά την αποφυλάκισή του το 2015, οπότε και απέκτησε φάκελο «S». Ο κ. Νουνιές εξήγησε ότι σήμερα στη Γαλλία είναι 20.000 τα άτομα που έχουν φάκελο «S» εκ των οποίων 12.000 σε πιο στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 55 τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποφευχθεί από το τέλος του 2013 και 15 από την αρχή του περασμένου έτους.

Η επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον βαρύ τραυματισμό οκτώ και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων πέντε ατόμων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί οι αρχές της επαρχίας του Κάτω Ρήνου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Το χρονικό της επίθεσης

Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται το βράδυ της Τρίτης στις 19:50 (20:50 ώρα Ελλάδας), όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ και σπέρνοντας τον τρόμο διαδοχικά σε τρία σημεία της πόλης. Στο διάστημα μεταξύ 20:20 και 21:00 (τοπική ώρα), ο δράστης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές πριν διαφύγει.

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο Σεκάτ τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Λίγο μετά την επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του αναγνώρισε ότι η απειλή τρομοκρατικής ενέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και σύστημα Vigipirate, που είναι ένα από τα εργαλεία του αντιτρομοκρατικού συστήματος για την επαγρύπνηση, πρόληψη και προστασία των πολιτών, πέρασε στην υψίστη μορφή του: «Urgence-attentat» (έκτακτη ανάγκη λόγω επίθεσης). «Περάσαμε σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας της χθεσινής επίθεσης» εξήγησε. «Σημαίνει ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις «Sentinelle » (στατικοί, σε σημαντικά σημεία της πόλης ή έξω από κτίρια), ότι θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στρατιωτικών, ενισχύουμε τους ελέγχους στα σύνορα, ενισχύουμε την προστασία των χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλη τη χώρα, στο δε Στρασβούργο ο τοπικός εισαγγελέας απαγόρευσε κάθε μορφή διαδήλωσης στην πόλη».

Το προφίλ του δράστη

O 29χρονος ισλαμιστής Σέριφ Σεκάτ, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής είναι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης. Ο Σεκάτ είναι «γνωστός» στις γαλλικές Αρχές καθώς έχει εμπλακεί σε αρκετές ποινικές υποθέσεις, κυρίως κλοπές, και μάλιστα έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε διαπράξει κάποια τρομοκρατική επίθεση, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο 29χρονος επρόκειτο να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο οι άνδρες της χωροφυλακής που πήγαν στο σπίτι του δεν τον βρήκαν εκεί.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024