Mπακαλιάρος στιφάδο
Εύκολη συνταγή για όλους
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 24 ώρες
(για το ξαλμύρισμα)
Μαγείρεμα 35΄ περίπου
Kόστος 13 €
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό μπακαλιάρος αλμυρός φιλέτο
2 κιλά κρεμμύδια
για στιφάδο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 μπαλάκια μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού πελτές
4-5 ώριμες ντομάτες
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ποτήρι του νερού λευκό κρασί που έχουμε προσθέσει 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: Τον ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι. Μετά τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες. Κάθε 4-6 ώρες (ή όσο συχνά μπορούμε) αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε φρέσκο. Βάζουμε τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο σε κρύο νερό για μία τουλάχιστον ώρα – έτσι θα μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε μαζί με τα σκόρδα. Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ να σωταριστεί λίγο και τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις προσθέτουμε στο σκεύος, μαζί με αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και τα αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια, βάζουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και τα αφήνουμε να βράσουν και αυτά 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά σε κλειστή κατσαρόλα. Δεν συμπληρώνουμε νερό, γιατί θα βγάλει τα ζουμιά του. Συνοδεύει τρελά πατάτες τηγανητές.
Πηγή: Γευσιγνώστης
- Σάμος: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε η 49χρονη – Σκότωσε τον πατέρα της γιατί πίστευε ότι τη δηλητηριάζει
- Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – «Θέλουν να μας φιμώσουν»
- Πάτρα: Έπεσε με το αυτοκίνητό της στο λιμάνι – Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης
- Oι «χρυσές» συμβουλές του Μπάφετ για επενδύσεις και επιτυχημένη ζωή
- Ποιον βασικό παίκτη δεν θα έχει η Μπάγερν στη ρεβάνς με τη Ρεάλ Μαδρίτης
- Εύβοια: Ακολούθησαν τις οδηγίες του GPS κι αντί για την Κάρυστο βρέθηκαν σε ρεματιά