Το είχαν πει και το έπραξαν: Η πράξη υπ’ αριθμόν τρία της δράσης τους θα ήταν εκ νέου στη Λεωφόρο Ηλυσίων.  Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ πήρε τα μέτρα του, μετατρέποντας τη λεωφόρο σε πεζόδρομο με ελέγχους στους παράπλευρους δρόμους και παντελή αποκλεισμό χαμηλά, γύρω από το προεδρικό Μέγαρο.

Τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα» (όπως λέγεται το συγκεκριμένο κίνημα των διαδηλωτών) έφθασαν νωρίς το πρωί στο πάνω μέρος της Λεωφόρου, γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Γρήγορα πύκνωσαν, δημιουργώντας έναν κίτρινο κλοιό γύρω από την Αψίδα, αρνούμενοι να κατέβουν στη Λεωφόρο και φοβούμενοι  τον αποκλεισμό από τις πέντε χιλιάδες αστυνομικούς και ΜΑΤ που είχαν μετακινηθεί επί τόπου.

Επεισόδια και συλλήψεις

Έτσι η Αψίδα εν μέσω καπνογόνων μετατράπηκε το πρωί σε σύμβολο των επεισοδίων, παρά το ειρηνικό ξεκίνημα με καθιστή διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων» γύρω από την Αψίδα, όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Γρήγορα όμως η κατάσταση άλλαξε, τα οχήματα με αντλίες νερού έκαναν την εμφάνισή τους, τα δακρυγόνα επίσης. Με στόχο τη διασκόρπιση των αστυνομικών δυνάμεων, πολλοί διαδηλωτές πέρασαν στις διπλανές λεωφόρους που φτάνουν ακτινωτά στην Αψίδα.

Ξεφεύγοντας από τον έλεγχο κατόρθωσαν να στήσουν οδοφράγματα είτε ξηλώνοντας τις μεταλλικές προστασίες γύρω από τα δένδρα είτε κουβαλώντας τα κοντραπλακέ με τα οποία πολλοί καταστηματάρχες είχαν προφυλάξει τις βιτρίνες τους.

Τα βίαια επεισόδια είχαν σαν συνέπεια δεκάδες τραυματισμούς και περισσότερες από 100 συλλήψεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι